— Defensivt synes jeg vi står godt, sier Bård Borgersen når han skal oppsummere 1-3-tapet mot Sarpsborg 08. Start har terpet mye på forsvarsjobbingen og strukturen defensivt siden 43-åringen kom inn som ny hovedtrener mandag. Søndag tok det bare i underkant av tre minutter før vertene tok ledelsen.

Patrick Mortensen fikk stå helt alene på bakerste stolpe etter at Start hadde tapt to dueller i eget felt. 2-0 kom etter 16 minutter da Kristoffer Tokstad mottok en diagonalpasning fra Anders Trondsen, og banket ballen mellom beina på Håkon Opdal med høyrefoten.

— Vi var litt slurvete i begynnelsen, og fikk to unødvendige mål mot oss. Det gjorde det veldig vanskelig for oss, og da begynte vi kampen litt i motbakke, sier Borgersen.

Bård Borgersen i pressesonen etter 1-3-tapet søndag. Foto: NTB SCANPIX

— Hva var kampplanen?

— Det var å ha god struktur, men vi ønsket også å være mer skapende, og ha en god miks mellom den lange pasningen og den spillende. Men å skape en offensiv filosofi og tankegang på en uke, når man i utgangspunktet må drille det defensive, det fikk vi ikke til, sier Borgersen.

Langpasning etter langpasning

I førsteomgangen slo Start stort sett langt hver gang de vant ballen, og på topp var Mads Stokkelien og Lars-Jørgen Salvesen sjanseløse i duellspillet mot Kjetil Berge og Andreas Nordvik.

— Hvor mange punkter traff dere på i kampplanen?

— Masse på den defensive strukturen, både kollektivt og på deler og ledd. Vi traff på veldig mye, men når man hele tiden får spill mot seg, så blir det vanskelig. Vi må ta tak i det offensive for å bli spillende og ha ballinnehav, sier Borgersen.

Mange ville snakke med Bård Borgersen etter debuten som hovedtrener for Start. Foto: NTB SCANPIX

Etter pause kom det nok et billig mål da Martin Wiig kunne sette inn 3-0 ganske så upresset innenfor Starts 16-meter.

— Det bør vi være oppi mannen med én, fremfor å være tre spillere to meter fra. De fikk lov til å drille litt der, sier Borgersen, og understreker nok en gang at mye av det defensive spillet var lovende.

— Hadde vi vært litt tøffere, og hatt litt mer pondus, hadde vi løst de høye presset til Sarpsborg bedre, sier Borgersen.

Energiløst?

Da Borgersen ble presentert som ny hovedtrener mandag, uttalte han at noe av det viktigste for ham var å få energi inn i spillergruppa.

— Hva synes du om energien til spillerne i denne kampen?

— Guttene har jobbet veldig hardt de. Etter hvert savnet jeg også det i tempo og kvikkhet da det var innkast for og imot, men når man hele tiden får på seg spill, og må forsvare seg, så blir det tyngre. Nøkkelen for meg er å få til et offensivt kollektiv i mye større grad, sier Borgersen.

Bård Borgersen og keeper Håkon Opdal. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

— Hvordan forklarer du alle langpasningene?

— Vi ble hektiske, og slo altfor mye unna på ett touch. Det er fint et lite øyeblikk, men så får vi spillet på oss igjen. Vi får ikke noe rytme og riktige avstander, så blir det trøbbel, sier Borgersen.

— Hva skal dere fokusere på til uka?

— Jeg ønsker å bygge videre på det offensive, og komme videre på det, for vi ønsker å tørre, sier Borgersen.

43-åringen la lista på tre sjanser imot før kampen.

— Dessverre ble det tre sjanser imot, men det å skape store ting på oss, det gjorde ikke Sarpsborg. Det skal guttene ha skryt for, i forhold til den defensive strukturen, sier Borgersen.

Opdal ser fremgang

Også keeper Håkon Opdal mener laget sto godt defensivt søndag.

— Jeg synes vi får noen svar defensivt, og vi har tatt til oss mye av forandringene som har blitt gjort. Vi sitter egentlig veldig bra i formasjon, og innsatsen er det ikke noe å si på. Så glipper det kanskje på noen enkle ting, der vi blir satt under press og stresset litt, sier sisteskansen.

Start er for første gang denne sesongen på nedrykksplass etter at Tromsø og Mjøndalen spilte 0-0 tidligere på søndag.

Håkon Opdal mener Start står bedre formasjonsmessig nå enn tidligere i sesongen. Her sammen med Mads Stokkelien i kampen mot Sarpsborg 08. Foto: NTB SCANPIX

— Hvordan ser du på de sju siste kampene nå?

— Det blir tøft, men vi må bare sørge for å være gode nok og stabile nok i de kampene som er igjen. Vi skal legge dette tapet bak oss, og fokusere på de tingene vi skal gjøre bedre. Klarer vi det, vil vi få betalt deretter. Det handler rett og slett å være god nok de siste sju kampene, sier Opdal.

— Ser du noe fremgang fra denne kampen, kontra de foregående kampene?

— Jeg synes den defensive formasjonen er strammere, og jeg synes tydeligheten i rollene er større, sier Opdal.