Nå samles delegater fra hele landet på Thon Hotels ved Flesland i Bergen. Ansatte, biskop og flere representanter for Den norske kirke møtes til den aller første ekstraordinær generalforsamling i Sjømannskirkens 150 år lange historie. Dette er nødvendig etter at hele styret kastet kortene da de ikke lenger var i stand til å håndtere situasjonen som oppsto da Audun Myhre, etter styrets ønske, brått i mars måtte slutte som generalsekretær.

Ute på gangen — flere timer før åpning av generalforsamlingen - summer spørsmålene.

I mer enn to måneder har styreleder Nora Blaasvær sagt at hennes «neste arena for å uttale seg i denne saken er generalforsamlingen 14. juni. For styret har lagt et tett lokk på all informasjon etter at de i mars ga en forklaring på hvorfor Myhre måtte gå, en forklaring de noen dager senere trakk tilbake.

Alle spørsmålene

Nå må Blaasvær regne med en lang rekke spørsmål om hva som skjedde da Audun Myhre måtte forlate brua i Sjømannskirken:

Hva skjedde da Audun Myhre måtte slutte?

Hvilken oversikt og informasjon hadde styret egentlig da det skar seg mellom styret og Myhre?

Hvorfor har ikke styret tatt i mot Auduns Myhre når han ved tre anledninger har bedt om møte for å lette på den gjensidige taushetsplikten styret og han var enige om i en sluttavtale i mars?

Hvem vil de beskytte med tausheten?

Er det andre forhold av personlig karakter som ligger bak Myhres avgang?

Har Myhre bryutt med noen av Sjømannskirkens verdier i sin ledelse?

Thorhild Widvey, som var styreleder inntil hun i høst ble statsråd, sier hun har «bare godt å si om Audun Myhre». Hva skjedde mellom styret og Myhre etter at Widvey trakk seg som styreleder?

Delegater fra Sørlandet

Denne uka ga begge delegater fra Agder, Frøydis Eide Raustøl og Sigurd Skjelsbæk, uttrykk for at de ville bidra til at generalforsamlingen åpner opp og at det blir fortalt hva som skjedde da Audun Myhre brått måtte slutte som generalsekretær i Sjømannskirken.

Rett i forkant av generalforsamlingen får dette uttalt støtte fra de to som representerer fagforeningene i generalforsamlingen — Kari Ødelund Danielsen i Negotia og Presteforeningens Reidar Ådnanes. Ansatte ved Sjømannskirkens hovedkontor i Bergen som Fædrelandsvennen har vært i kontakt med, forteller om «vakuum» og at det er «nærmest umulig å komme videre» uten at generalforsamlingen «tar bort noe av det trykket» som har samlet seg internt i Sjømannskirken. Behovet for svar er påtrengende.

Uro på gangen

Ute på gangen summer det:

— Slett styrearbeid, sier en.

— Står til stryk, nikker en annen.

— Vi må tro Audun når han sier at dette ikke handler om sex eller penger. Vi må få vite. Denne tausheten åoner for alle spekulasjoner.

Men her vil neppe alle spørsmål besvares. For generalforsamlingen ledes av rutinerte Dag Landmark. Han forteller Fædreladsvennen før åpning at han innledningsvis vil orientere generalforsamlingen om at «de ikke kan kreve innsyn i en avtale hvor partene har vært enigige om at den skal være konfidensiell».

— Innledningsvis vil styreleder Nora Blaasvær gi en redegjørelse. En papirkopi av denne redegjørelsen vil deles ut etter at generalforsamlingen, forteller kommunikasjonssjef Linn Mevold Skogheim.

— Får ikke delegatene denne før etter at det er over?

— Nei, det er det styreleder sier, forteller Skogheim.

Også nyvalgt styrerepresentant for de ansatte, Nina Hetland Børresen, sa denne uka til Fædrelandsvennen at generalforsamlingen lørdag bør få innsyn i prosessen som førte til Myhres avgang.

«De som jobber hos oss og de som kjenner seg knyttet til Sjømannskirken må få innsyn i hva som skjedde,» sa hun.

Hvis ingen forteller noe lørdag, vil Hetland Børresen bidra til at det nye styret etter generalforsamlingen viser en annen åpenhet enn det gamle styret.

— Jeg har respekt for at ikke absolutt alt alltid skal fortelles til absolutt alle, men de som jobber hos oss og de som kjenner seg knyttet til Sjømannskirken må få innsyn i hva som skjedde, og hva som lå til grunn da Audun Myhre måtte slutte, sier Nina Hetland Børresen.