Mannen ble pågrepet på Østlandet i juli i fjor, og har sittet i varetekt siden.

— Han er tiltalt for seksuelle overgrep mot tre gutter. Samtlige er 14 år. Den ene var under ti år da det begynte, og påtalemyndigheten mener overgrepene har pågått i flere år, sier statsadvokat Dennis Danielsen.

I Kristiansand tingrett 12. mai vil statsadvokaten kreve at saken går for lukkede dører, og vil derfor ikke kommentere tiltalen nærmere nå.

Delvis straffskyld

— Han har erkjent seksuell kontakt med to av guttene, men ikke at det har vært noe samleie. Det siste fornærmede sier han at det ikke har vært noe seksuell kontakt med, sier forsvarer Torkjell Solbø.

Alle guttene er slektninger av mannen som er i 20-årene. Overgrepene skal ha funnet sted i Kristiansand. Han har delvis bodd sammen med en av guttene.

— Det er en forferdelig trist sak for alle sammen. Han står fast på at han ikke har noen pedofil legning, og at dette er en barnslig eller ungdommelig utprøving av egen seksualitet, og at det var frivillig for begge parter, sier forsvareren.

Ragnar Herleif Hatlem er bistandsadvokat for to av guttene.

— Når det gjelder barn, vil det aldri være snakk om frivillighet. Det vil aldri være et tema, kommenterer han.

- Avkreftet flere barn

I august i fjor ble siktelsen utvidet til overgrep mot til sammen åtte gutter under 14 år. Tiltalen lyder kun på tre.

— Politietterforskningen har avkreftet enhver mistanke om at flere er involvert. Jeg har også merket meg at siktelsen opprinnelig også inkluderte voldtekt. Den har statsadvokaten henlagt, sier Solbø.

En rettspsykiatrisk vurdering har konkludert med at han ikke var psykotisk da overgrepene skal ha blitt begått.

— Han er funnet tilregnelig, men psykiaterne er kommet til at han var tilbakestående i forhold til alder. Det er konkludert med at han hadde kognitive evner som en 10-åring da det skjedde. Det vil være et viktig moment i straffeutmålingen, sier Solbø.

Innlagt på psykiatrisk

Forsvareren sier tiltalte sliter sterkt psykisk. I en liten periode i varetektstiden har han også vært innlagt på psykiatrisk avdeling.

— Helsetilstanden er så dårlig at jeg i dag er usikker på om det er forsvarlig å gjennomføre en hovedforhandling, sier Solbø.

Han vil nå forsøke å få mannen ut av varetekt.

Bistandsadvokat for den siste gutten, Elise Kristine Valvik, ønsker ikke å kommentere saken.