— Vindkraft må utgjøre en stor del av potensialet dersom vi skal få de store volumene vi har ambisjoner om. Det er enklere å realisere vannkraft, men vi har allerede bygget ut mye av det som er mulig. Vi er nødt til å bygge ut mer vindkraft for å nå målet, fastslår olje- og energiminister Tord Lien (Frp) overfor Fædrelandsvennen.

- Bred oppslutning

Innen 2020 skal Norge og Sverige produsere 26,4 TWh ny ren energi. Det innebærer en økning på 10 prosent av dagens årsproduksjon.

— Det er bred oppslutning på Stortinget om dette målet, sier Lien.

Per i dag er det rundt 300 vindmøller i Norge. Dersom alle prosjektene som har fått konsesjon blir realisert vil antallet øke betydelig de neste årene.

På Sørlandet er det planer om bygging av vindmøller i en rekke kommuner. Like før jul ble det gitt tillatelse til å bygge 64 nye vindmøller på heiene mellom Sirdal og Flekkefjord. Om kort tid blir det også klart om det svenske selskapet E. On Vind får lov til å bygge 57 møller i Birkenes.

Prosjektet i Birkenes har, i likhet med mange andre vindkraftprosjekter, utløst heftige protestaksjoner.

Krever støtte

Ordfører Arild Windsland (H) i Birkenes mener det bør innføres konsesjonsregler på vindkraft, slik det er på vannkraft. Slik kan kommuner som pålegges belastningen med vindkraftverk få betalt for strevet. Foto: Tore André Baardsen

— Vindkraftutbygging er et konfliktområde. Det merket vi tydelig hos oss, sier Birkenes-ordfører Arild Windsland (H).Han mener sentrale myndigheter må sørge for at vindkraftkommunene får bedre betalt. Da kommunestyret behandlet saken krevde politikerne en garantert inntekt på 15 millioner kroner i året i 25 år.

— Utbygging av vindkraft legger beslag på store arealer i naturen. Kraften som produseres sendes ut til det ganske land. Da er det rett og rimelig at vertskapskommunen får en kompensasjon. Det kan ikke være slik at den som får hele belastningen sitter igjen med knapper og glansbilder, sier Windsland.

Tord Lien er svært skeptisk til å innfri ønsket.

— Vi ser at det er utfordringer med lønnsomheten i dette markedet. Jeg er ikke villig til å gjøre noe som vil svekke den lønnsomheten ytterligere, sier Lien, som ikke ser manglende kompensasjon som noe stort problem.

— I dag er det ganske mange kommuner som ønsker å legge til rette for vindkraftutbygging, både langs kysten og i innlandet, sier Lien.

- Til ingen nytte

I fjor sommer var Birkenes kommunestyre på befaring ved Lista vindkraftverk, et av de få vindkraftprosjektene som er realisert på Sørlandet. I løpet av de neste årene kan det dukke opp langt flere vindmøller i Agder, til manges fortvilelse. Foto: Tore André Baardsen

Vindkraftsatsingen har fått kritikk fra flere miljøvernorganisasjoner. Ifølge Naturvernforbundet har utbyggingen ikke ført til redusert bruk av forurenset kraft, slik at store naturområder blir ødelagt til ingen nytte.— Det er åpenbart at økt utbygging av vindkraft vil bidra til at Europa blir mindre avhengig av kull. Dette handler også om å vise verden at det går an å bygge ut kraft som reduserer utslipp av Co2, uten at det svekker konkurransekraften eller velferdsnivået, sier Tord Lien.

— Hvor stor betydning bør naturødeleggelsene ha når prosjektene blir vurdert?

— Både friluftsliv og miljø er verdier som må veies mot nytten av fornybar kraftproduksjon. Samtidig har et samlet storting gått inn for grønne sertifikater. For å nå målet må vi tåle å se noen vindmøller, sier Lien.

Avhengig av nytt nett for å starte byggingen

I likhet med sine forgjengere lover Tord Lien å satse på bedre nettilgang. Administrerende direktør i SAE Vind, Anders Gaudestad, håper lovnadene snart etterfølges av handling.

— Nettutbygging er helt fundamentalt. Du får ikke bygget ut fornybar kraft hvis du ikke har noe sted å frakte den, sier Gaudestad.

SAE Vind, som er deleid av Agder Energi, har fått klarsignal til bygging av fem vindmølleparker i Midt-Norge. Gaudestad anslår at byggingen kan starte tidligst i 2017. — Vi kan ikke starte før Statnett har bygget nytt sentralnett, sier Gaudestad, som i likhet med Lien er skeptisk til å kompensere kommunene bedre ved å påføre selskapene større utgifter.

— Det er allerede forskjeller mellom Norge og Sverige som opererer i samme marked. For å kompensere for ulikheter i selskapsskatt- og avskrivningsregler, må vi ha seks øre mer i inntekt per kwh enn svenskene, sier Gaudestad.