Terrakotta-hæren i keiserenns gravkammer i Xian i Kina.
Nok en kjent strand. Thorkild Odd Haus på Waikiki Beach, Hawaii.
Thorkild Odd Haus nyter livet i en 38 grader varm bekk på New Zealand. Like i nærheten var det også geysirer.
Spesiell julaften i Natal i Brasil. Grete, Line og Mari Haus hadde med julepynt fra Norge. De fikk også sett Grevinnen og Hovmesteren og Tre Nøtter til Askepott på datamaskinen.
Familien Haus etter en frisk kjøretur på stranda i Natal. Thorkild Odd Haus sammen med koan Grete og døtrene Mari og Line.
Krigsmuseet ved Pearl Harbour var en sterk opplevelse for Thorkild Odd Haus.
Ekteparet Haus på den kinesiske mur. Det sies at når slavene ble for utslitte, ble de bare kastet inn i muren og murt inne.
Ekteparet Haus i den forbudte by hvor det finnes ni slike keiserhaller.
En lunsj foran et ganske kjent operahus i Sydney.
Romanisk solnedgang på stranda i Brasil.
Han er fornøyd etter fire måneder verden rundt, rektor Thorkild Odd Haus. Her er han foran Kristus-statuen i Rio.

— Vi har en flott ordning vi som er rektorer i fylkeskommunen. Hvert år opparbeider vi to ukers lønnet permisjon. Nå hadde jeg samlet i ti år, sier rektoren.

Det ble en tur han, kona Grete og døtrene Mari og Line aldri vil glemme. Døtrene ble med fem uker i Brasil, kona ble med på hele ferden.

Jeg kommer til å råde alle mine elever til å komme seg ut og oppleve verden. Det finnes ikke maken til undervisning i kulturforståelse

— Nå hadde jeg lønn hele tiden underveis. Det hjelper jo. Turen kostet samlet rundt 350.000 kroner. Det kostet en bil, men er verd mye mer. Minner ruster ikke, sier Haus.

Fire verdensdeler

Haus og kona kjøpte hver sin verdensbillett med fly. De dro til Lisboa 1. desember. Deretter var det seks uker i Brasil, fire dager hos venner i Texas, en uke på Hawaii, noen uker i New Zealand og Australia, noen uker i Kina og en herlig avslutning med badeferie i Phuket i Thailand, før hjemreise 1. april.

Han kombinerte turen med å skrive en utredning om skolevurdering og delta to uker på en skolekonferanse i New Zealand.

— Jeg kommer til å råde alle mine elever til å komme seg ut og oppleve verden. Det finnes ikke maken til undervisning i kulturforståelse. Vi har lært enormt mye. Åpenheten i Brasil, vennligheten overalt, gjestfriheten. Hvor hardt mange står på for å greie seg.

- Norge er best

— Fremfor alt har vi lært hvor godt det er å komme hjem. Vi bor i verdens beste land. Det er ikke noe å lure på. Gratis helsevesen, gratis utdannelse. Sosialt sikkerhetsnett. Vi kan ta for gitt det mange bare må drømme om hele livet, sier rektor Haus.

På reisen reflekterte han også over hvor lett det er å miste det vi har.

— Man opplever at folk står sammen ute i verden. Familiene. Nabolagene i Beijing. Folk støtter hverandre. Mange deler det lille de har. Vi må ikke bli så ego i rike Norge at vi mister dugnadsånden og fellesskapene. Da taper vi noe vi trolig aldri vil greie å gjenskape.

Felleskapsfølelsen

— Noen høydepunkter du vil trekke spesielt fram på en slik tur?

— Jeg vil først fremheve den utrolige felleskapsfølelsen man får når man reiser som familie. Man kommer veldig tett på hverandre. Jeg visste vi var gode venner i familien, men nå er vi knyttet sammen på en ny og enda tettere måte.

— Ellers er det ufattelig mange flotte inntrykk av natur og kultur. Vi liker badeliv. Vi har bodd med utsikt til Bondi Beach i Sydney, til Waikiki Beach på Hawaii og til Copacabana i Rio. Kinas forbudte by og mur var stort å se.

— Men vi satt også i varme kilder og koste oss i New Zealand. Kulissebyen Hobsyssel fra Ringenes Herre-filmene var spesielt idyllisk. Pearl Harbor-museet på Hawaii var sterkt.

Haus kan fortsette i timevis om gater, kafeer, templer, byer og parker han har sett og mennesker han har møtt.

— I Xian i Kina møtte jeg faktisk bonden som fant den store gravplassen med tusenvis av terrakotta-soldater i full størrelse. Sånn er verden. Drar man rundt, treffer man på spesielle mennesker overalt.

Reisebyrå

Haus har et råd til slutt:

— Bruk reisebyrå. Det var befriende å slippe å tenke på om fly var forsinket eller kansellert. Reisebyrået følger deg opp i god tid hvis noe må gjøres om eller endres underveis.