— Tidligere holdt vi til der borte. Men så fant eieren av området ut at det skulle brukes til hyttebygging i stedet, sier Elin Lunden (64) fra Vennesla og peker på et område bak skigarden mot øst.

Nå har de stasjonert vogna på området til Hovden Fjellstoge. Her kan de bli til eieren har andre planer.

— Vi tar ett år av gangen, sier ektemannen Kåre (67).

De lar ikke en smule usikkerhet omkring framtida ta fram dem motet etter 25 år som påskegjester i campingvogn på Hovden.

FRILUFTSLIV: Campingvognpåske betyr masse friluftsliv utenfor vogna, sier Einar og Reidun Gudmundsen fra Byglandsfjord. FOTO: JOHS. BJØRKELI
VARMT OG GODT: Einar og Reidun Gudmundsen har hatt campingvogn på Hovden i 13 år, men selv i 30 kuldegrader har de aldri hatt problemer med å holde varmen i vogna. FOTO: JOHS BJØRKELI.

Vil ikke ha hytte

Campingvogn-nabo Einar Gudmundson (65) fra Byglandsfjord nikker samtykkende. I 13 år har han og kona Reidun (63) hatt vogn på Hovden.

De har båt både ved sjøen og ved Byglandsfjorden, pluss ei campingvogn til som de farter Norge på langs og tvers med. Lundens har hytte i blindleia der sommeren tilbringes. Men ei luksuriøs millionhytte på fjellet, som stadig flere sverger til, er de ikke interesserte i. Da vil de heller leve litt «spartansk».

— Det virker som dere skulle hatt råd til hytte på Hovden om dere hadde villet. I stedet for disse nedsnødde vognene med «spikertelt»?

— Nei, vi vil ikke ha hytte her, kommer det i kor fra alle fire.

De synes at ei fast hytte forplikter altfor mye i forhold til den tida de ville ha benyttet den.

— Det er mye mer sosialt samvær på en caravanplass enn i et hyttefelt, sier Vegard Ulset fra Strai. Han har hatt vogn på Hovden i 16 år nå.

Tenk på alt det som ei hytte forplikter. Ved, maling, vedlikehold.

— Nei, her sitter ikke folk på hver sin tue som hyttefolket gjør. Men ønsker folk fred her, får de det, sier Ulset.

— Ja, tenk på alt det som ei hytte forplikter. Ved, maling, vedlikehold, sier Gudmundson.

— Nei, de kan ha millionhyttene i fred for oss, sier Elin Lunden.

Komfort

Det koster 10.000 kroner årlig å ha campingvogn med tilbygg stående ved Hovden Fjellstoge. Strømtilkoblingen har de rett utenfor døra, og selv om alle har både dusj og toalett i vognene, benyttes det felles sanitæranlegget rett som det er.

Familiene som Fædrelandsvennen snakket med har investert mellom 200.000 kroner og 250.000 kroner i vognene sine.

— Det blir aldri kaldt, sier Gudmundson. Selv når det er 30 kuldegrader på Hovden er vogna varm når de kommer opp. Det sørger vertskapet på fjellstua for.

GOD TRIM: Reidun Gudmundsen (63) fra Byglandsfjord har måttet ta snøskuffa fatt mange ganger denne vinteren. FOTO: JOHS. BJØRKELI. 
GOD TRIM 2: Også Kåre Lunden (67) har vært på Hovden mange helger denne vinteren og måkt vekk snøen fra campingvogna si. Helt greit. God trim, synes han. FOTO: JOHS. BJØRKELI. 

— Hva gjør dere gjennom påska da? - Vi står opp ved åttetida. Da går mennene ned til fjellstua og møtes over en kopp kaffe, mens vi damene lager frokost, forteller Reidun Gudmundson.

— Vi er ute nesten hele dagen. Dette er også friluftsliv, sier gemalen.

— Er vi ikke på ski så besøker vi hverandre. Vi fyrer opp bålpanna der vi steiker pølser eller lager middag, sier han.

— Ja, og så liker vi å spasere opp og ned til Hovden sentrum. Det er en fin trimtur, er ekteparet enige i.

— Om kvelden sitter vi kanskje her. Leser litt, ser på tv. Herlig fritt for vedlikeholdsansvar, unntatt å skuffe snø, sier Einar.

— Men det er fin fysisk fostring, smiler Kåre Lunden.

Flytter kanskje

Familiene Gudmundson og Lunden kan i likhet med de andre vogneierne, forteller de, ikke få rost området der vognene deres står nok.

— Her har vi sol lenge. Det er friområde og skispor rett utenfor døra. Det beste stedet på Hovden, sier Kåre Lunden.

- Om det skulle bli utbygging også her, vil dere flytte ned til caravanområdet som Kjetil Uleberg planlegger nedenfor Hovden Fjellpark?

— Tja. Vi får se. Det kommer an på pris og hvor mye sol det er der, enes de om.

At det skal godt gjøres å finne en bedre plass å tilbringe påska enn i campingvogn ved Hovden Fjellstoge, er de også hjertens enige om.