— Husk å låse ytterdøren, lyder henvendelsen fra Agder-politiet i en pressemelding.

De siste ukene har det nemlig kommet inn meldinger til politiet om fremmede som opptrer aggressivt når de ringer på dørene til folk bosatt i Agder-fylkene. Politiet ber derfor folk være påpasselige og holde ytterdørene låste.

Politiet over hele landet får gjennom året meldinger om tiggere eller fremmede som ringer på dørklokka hjemme hos folk. Noen ber om penger, noen selger trefigurer og noen har oppgitt at de er stumme eller har barn med leukemi, ifølge pressemeldingen.

Økende

— Det er økende aktivitet, og vi vil gi informasjon om hvordan man kan ta grep hvis man brått står i en situasjon der dette er aktuelt. Vi har erfaringer fra de siste årene der økt aktivitet på dørene fra fremmede har hatt sammenheng med innbruddsbølgene vi har hatt. Det kan derfor ikke utelukkes at disse fremmede som ringer på dørene er ute og rekognoserer, sier sjef for felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Arne Pedersen.

Politiet skriver at enkelte kan være frekkere enn andre, og at politiet er kjent med at det er mange som synes at dette er vanskelig å håndtere. Særlig eldre folk kjenner seg utrygge, og politiet oppfordrer til ikke å åpne døra, eller ikke kjøpe varene som selges.

Det presiseres samtidig at det å ringe på døra, eller tigge, ikke er forbudt.

- Ta bilde

— Ser du en bil i oppkjørselen samtidig med at du har fremmede på døra, kan du gjerne notere deg registreringsnummer. Du kan vurdere å ta et bilde av bilen dersom situasjonen tillater dette. Å ta bilde av de som ringer på kan virke unødig provoserende, så det blir frarådet, heter det i pressemeldingen.

- Om du ringer 02800 rykker vi ikke ut hver gang, men miljøet blir kartlagt og politiet noterer seg hvem og hvor disse er, heter det.