Denne saken ble publisert 28. mars 2015.

BYKLE/HOVDEN: Hvis du ikke finner vinopptrekkeren på hytta, eller er redd for at du har glemt å slå av kaffetrakteren, kan du ringe vaktselskapet, og de ordner opp.

— Det er vel egentlig ikke den ting vi ikke gjør. Vi har ikke bare tilsyn med hyttene. Det har faktisk skjedd at jeg måtte komme med vinopptrekker til noen hyttefolk som ikke hadde lyst til å slå halsen på vinflaska mot bordkanten for å få ut de edle dråpene, forteller Knut Inge Repstad.

Knut Inge Repstad

Firmaet hans, som består av ham selv og to ansatte, hadde mye å gjøre da Fædrelandsvennen besøkte Hovden like før påske.

Noen hadde ringt og varslet om ei hyttedør som sto åpen og slang i vinden i Fjellparken. Lensmannen hadde sendt epost og var glad for at firmaet har påtatt seg å holde parkeringsvakt i parkeringskjelleren på Hovden. Noen hytteeiere hadde bestilt ved til hytta i Otrosåsen, ei frue kom ikke inn i mangemillionerkronershytta si i Hovdeseter på grunn av snømengdene og trengte måkehjelp, og på tidligere Hovden Appartementshotell skulle de sjekke brannvarslere, brannslokkingsapparater og rømningsveiene.

  • Vi har vel måkt 200 hyttetak i vinter, og enda er det noen igjen som vi må ta før påske.

Den ekstraordinære snørike vinteren har ført til mange snøryddingsoppdrag for vaktselskapet på Hovden. Knut Inge Repstad og Vibeke Glans er på taket mens Seline Rørvik Lillegaard følger med. Foto: Torstein Øen

Mye snømåking

Denne vinteren har snømåking av hyttetak vært hovedaktiviteten for firmaet, som har fått navnet Våken Vakt.

— Vi har vel måkt 200 hyttetak i vinter, og enda er det noen igjen som vi må ta før påske, sier Repstad.

Han forteller at da firmaet fikk mye å gjøre med hyttetak og kommunale bygninger på Hovden i januar, leide han inn totalt 18 personer som snømåkere.

De enorme snømengdene gjør at mange trenger hjelp til å måke verandaer og inngangspartier, i tillegg til hyttetak.

Det blir mye vedbæring til hytter og leiligheter på Hovden for Knut Inge Repstad og "altmulig-selskapet" hans. Her i Otrosåsen. Foto: Torstein Øen

Kaffetraktere, strømmålere og skoleelever

Mange hytteeiere har betrodd firmaet nøklene sine. Det kommer godt med når strømmålere skal leses av og eierne er langt borte fra Hovden. Eller man tror man glemte å slå av kaffetrakteren. Det har hendt at hytteeiere har glemt det, og blitt reddet av Repstads vaktselskap.

— Vi slår ned på eventuelt alkohol- og narkotikabruk og bortviser uønskede folk.

Knut Inge Repstad

— Vi har også vakt og tilsyn med hybelbyggene til Hovden Skigymnas. Vi slår ned på eventuelt alkohol- og narkotikabruk og bortviser uønskede folk. Elevene kan også ringe oss om de er redde for noe. Vi vet at foreldrene deres setter stor pris på dette, sier Knut Inge Repstad.

Bredt samarbeid

Vaktselskapet har et godt samarbeid med Bykle kommune, Bykle Fjellredningsgruppe, politiet, Setesdal Brannvesen, Falck og Securitas, forteller Repstad.

— Med vår nærhet til markedet har vi mye kortere utrykningstid enn dem.

Firmaet består av Knut Inge Repstad, Vibeke Glans og Seline Rørvik Lillegaard. De har hendene fulle før påske. Foto: Torstein Øen

Låse— og nøkkelservice er en del av dette. Men først og fremst er det døgnkontinuerlig, utvendig tilsyn med hyttene som har abonnert på vaktselskapets tjenester.

— Vi fikk en flying start i 2011 da det var innbrudd i 40 hytter her på Hovden. Jo flere innbrudd, jo mer er det å gjøre for oss. Slik er det bare, sier Repstad.

Skulle vært cowboy

Knut Inge Repstad og kona Heidi, som er butikksjef på Kiwi Hovden, har bodd på Hovden i 14 år.

Men de kunne ha havnet på den andre sida av kloden, i et langt varmere klima enn Hovden, om skjebnen hadde villet det slik. De hadde et opphold i Australia, og Knut Inge ble tilbudt jobb der som gjeter, cowboy.

Knut Inge Repstad

— Vi hadde lyst, men så fikk jeg tilbud om å overta byggevarebutikken på Hovden, som var konkurs. Jeg drev den i fem år. Så ble det byggeboom og jeg gikk inn i firmaet Hovden Laft. Jeg var der til de gikk konk i 2010. Da gjaldt det å se seg om etter noe annet. Så kom innbruddsbølgen, og jeg startet Våken Vakt, forteller Repstad.

— Det synes å ha gått bra? Hvor mye omsetter dere for?

— Vi omsetter for om lag 2 millioner kroner. Det inkluderer driften av skytesenteret her, der jeg er instruktør, sier Knut Inge Repstad, og skynder seg ut i uværet for å kjøre enda mer ved til påskehyttene.

  • Vi omsetter for om lag 2 millioner kroner.