I en orientering fra Spesialenheten til Riksadvokaten fremgår det at den ene studenten er mistenkt for å ha misbrukt informasjon fra politiets og barnevernets registre overfor en tidligere kjæreste.

— Det er en politistudent som har blitt beskyldt for å ha tilegnet seg informasjon mens hans hospiterte hos barnevernstjenesten, sier etterforskningsleder Rune Fossum i Spesialenheten for politisaker.

Eks-kjæresten avhørt

Fossum ønsker ikke å si hvordan denne informasjonen skal ha blitt brukt, siden saken er under etterforskning.

— Mannens tidligere kjæreste har forklart seg om forholdet. Hun har blitt kjent med at mannen tilegnet seg den nevnte informasjonen, sier Fossum.

Agder politidistrikt ble varslet av barneverntjenesten i januar. Studenten er nå mistenkt for misbruk av stillingen eller grov uforstand i tjenesten. Ifølge Fossum er mannen fremdeles i aktiv tjeneste hos barneverntjenesten.

Registrert som mistenkt

Anmeldelsen er den andre i løpet av kort tid. Nylig skrev Agderposten at en annen politistudent i Agder etterforskes for grov uforstand i tjenesten.

Mannen skal bevisst ha registrert en person som mistenkt i en straffesak til tross for at han var klar over at vedkommende ikke var involvert i hendelsen. Han ble anmeldt til Spesialenheten i april.

— Å anmelde dem som er mistenkt for å ha gjort noe straffbart er en viktig del av politidistriktets oppgave. Dette viser at politidistriktet tar oppgaven seriøst med å følge med på studentene, sier politimester Kirsten Lindeberg.

Også i 2012 ble en student tatt for å snoke i politiets registre. Studenten brukte identiteten til to polititjenestemenn for å komme seg inn i systemet, før han sendte informasjonen videre til sin private e-postadresse. Spesialenheten kom fram til at handlingen var meget klanderverdig, men ikke straffbar.

Studenten sluttet senere på Politihøgskolen.

En håndfull saker i året

— I den tiden jeg har vært politimester har jeg kun fått kjennskap til saken fra 2012 og disse to fra i år. Det er ingenting som tyder på at det er spesielt mange av disse sakene i Agder, sier Lindeberg til Fædrelandsvennen.

Distriktet har tre politiansatte som er praksisveiledere for studentene.

— Når de blir kjent med forhold og mener det er alvorlig, blir jeg orientert og vi vurderer om det skal sendes til Spesialenheten, sier Lindeberg.

Politihøgskolen opplyser at de har en håndfull såkalte «skikkethetssaker i året.

— I noen få tilfeller- kanskje en til to i året - inneholder sakene etterforskning av studenten, enten på fritiden eller i tjenesten. I tillegg til dette kan politistudenter bli anmeldt til Spesialenheten som en del av en politipatrulje. Mange av disse sakene blir henlagt som grunnløse, uten etterforskning. Noen tas videre, sier pressevakt Runar Kvernen

I hvert tilfelle vurderes det om studenten skal utvises midlertidig. Når etterforskningen er avsluttet, foretas en ny vurdering.