— Nei, jeg er ikke bitter. Politikere kjemper om velgeres tillit. Da må man tåle å bli valgt vekk av partifeller, sa Arild Windsland (55) til Fædrelandsvennen umibbelbart etter hans største politiske nederlag.

— Politisk er dette mitt største nederlag. Nå er min jobb ikke å la meg prege. Jeg skal lede Birkenes kommune til etter valget. Jeg må greie å holde fullt trøkk, sier Windsland, som selvfølgelig er skuffet etter å ha tapt kampen med ti mot åtte stemmer.

— I en krevende tid viste jeg lederskap og gjorde det jeg mente tjente innbyggerne best, selv om jeg måtte bryte valgløftet om eiendomsskatt. Jeg står med rak rygg og gjorde det jeg mente var rett. Da er det lettere å tåle nederlaget, sier Windsland.

Lover mer offensiv politikk

Gunnar Høygilt er Brkenes Høyres ny ordførerkandidat.

— Nå skal vi bringe Birkenes videre som bare Høyre kan. Takk for tilliten, sa Gunnar Høygilt (67) til partifellene.

Høygilt lover et mer offensivt Birkenes Høyre. Han lover å opprettholde skoler i alle tre bygdene, både Birkenes, Herefoss og Engesland. Han lover en mer offensiv næringspolitikk og han lover å kjempe for å bli kvitt eiendomsskatten.

— Jeg kan ikke love at den fjernes. Men jeg lover at vi skal minimere den. Jeg kan også love at vi skal kjempe for Birkenes beste i nye kommunestruktur. Men hva jeg skal mene om det, kan jeg ikke si nå, sa Høygilt.

— Hvordan skal du få til å beholde skolestrukturen samtidig som du reduserer skatten?

— Det kan jeg ikke si nå. Det må vi komme tilbake til i program-arbeidet, sa Høygilt.

- Krevende

Windsland mener partiet som har hatt ordføreren i Birkenes siden 1991 (avbrutt av to KrF-år da Høyre-ordføreren var sykemeldt), går inn i en krevende periode.

— Nå loves en ny kurs. Da må den nye kursen leveres. Det blir krevende, sier "gamle-ordføreren".

Han peker på økonomien.

Windsland mener sentrale høyrefolk hadde sagt to ting hvis de hadde besøkt Birkenes: "Skolestrukturen er for dyr og dere må slå dere sammen med andre". Han mener det ikke blir lett å love skole og lavere skatt samtidig.

- Leverte ikke varen

Knut Sigve Suggelia var den som sterkest advarte mot å gjenvelge Arild Windsland.

— Vi selger en vare til velgerne. Etter valget leverte vi ikke varen vi lovet. Windsland er den som forbindes med innføring av eiendomsskatt. Vi kan ikke gå til valg igjen med samme varen, sa Suggelia som ba om å bli strøket fra valglisten hvis Windsland ble valgt.

På andre siden sto Nils Olav Eikenes. Han strevde med følelsene, sa han, og ba innstrendig om at Windsland ble gjenvalgt.

Gunnar Høygilt snakket i sin nominasjonstale om hva som er best for Birkenes Høyre. Han mener det er opptstått en lokal motvind mot Høyre, og at han er mannen til å vinne valget.

— Jeg har stått på programmet hele perioden og kjempet for det med nebb og klær for å oppnå det vi lovet, sa Høygilt og tenkte på eiendomskatten.

Han sa også:

— Der jeg engasjerer meg, skjer utviikling. Jeg er vant til å utvikle mennesker, bedrifter og organisasjoner, sa Høygilt som lover en mer offensiv og tydelig Birkenes kommune hvis han vinner valget i september.

Arild Windsland snakket om sin lange erfaring i sin nominasjonstale.

— Mens andre snakker om Birkenes Høyres beste, har jeg i fire år kjempet for Birkenes kommune og innbyggernes beste. Hadde sentrale Høyrefolk kommet hit, hadde de sagt at skolestrukturen er for dyr. De hadde bedt oss slå oss sammen med andre. Da den økonomiske krisen kom, måtte vi innføre eiendomskatt. Jeg kunne ikke gi innbyggerne så dårlige tjenester som det ellers ville blitt, sa Windsland.

Helt ute lokalt

Flere ba Windsland ta andreplassen. Til det svarte han:

— Jeg har brukt mange år på å bygge meg opp. Da trer jeg ikke ned ett hakk igjen. Da er det riktigere å la det nye laget overta helt. Sånn er mine følelser rundt det.

Selv om han forsvinner helt ut av lokalpolitikken til høsten, fortsetter han md politikk. Han står på tredjepplass på Aust-Agders liste til fylkestinget.