Brannvesenet på Sørlandet har rykket ut på flere gressbranner og krattbranner de siste dagene. Tirsdag formiddag begynte det å brenne på Vedderheia i Søgne.

Tørt gress

Ifølge vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Bente Wahl, er det primært fare for gress— og lyngbrann.

— Det ligger ennå mye tørt gress på bakken, som er veldig lett antennelig. Det skal ikke så mange dager med finvær til for at det råtne gresset fra i fjor tørker, og nå har det vært tørt og fint en stund. Så dette bør man være obs på, råder hun.

Hun legger til at trærne ikke nødvendigvis er så tørre da de har røtter ned i bakken der det er mye fuktighet. Likevel er skogbrannfaren oppgradert til kategorien «stor» på indeksen for Aust-Agder.

Se spesialvarselet for skogbrannfare her.

— Og så lenge det ikke kommer nedbør vil faren bare øke. Når den først blir stor skal det en viss nedbørmengde til før den går ned igjen. Men dette varselet er ikke så godt så tidlig på året. Skogbrannfaren er som regel større utover i juli og august, forklarer Wahl.

Sol og lite regn

Det ser imidlertid ikke ut til at faren vil minske med det første. Ifølge meteorologen blir det neppe noe særlig nedbør denne uka, selv om en front over Danmark gir noe skydekke. Finværet skal være tilbake på fredag.

— Det er litt skyer i Agder, med spredte byger. Hvis det kommer nedbør er det mot kvelden, men det blir veldig lite. Det samme gjelder i morgen. Nedbøren faller eventuelt i ytre strøk av Vest-Agder, forteller Wahl.

Den kaldeste dagen anslår hun å være torsdag, mens helgen byr på temperaturer mot 18 og 19 grader.