— Han får stå for det han har sagt, og det er greit at han ytrer seg om temaet. Men jeg skulle gjerne møtt den kvinnen som sier at det er lett å ta abort. Selv har jeg i hvert fall ikke møtt noen, sier Jannike Arnesen.

Hun sitter i Aps bystyregruppe sammen med Theis Salvesen og representerer også partiet i helse- og sosialstyret.

— De jeg har møtt, har ikke slett synes det var noe lett valg. Heldigvis er det ingen som angrer i dag. Men da de stod i den situasjonen, var det vanskelig.

Rykende uenig

Theis Salvesen har sagt til både NRK og Fædrelandsvennen at han mener en del voksne kvinner tar for lett på abort. Salvesen mener det dreier seg om en ukultur når det er så mange aborter blant de mellom 25- 40 år.

— Jeg tenker at når du er 30 år og har en kjæreste, så vet du hvordan du unngår å bli gravid. Så får heller dette bli moraliserende, men det tåler jeg, sa Salvesen.

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) er også rykende uenig med Theis Salvesen.

— Jeg er sterkt uenig i det han sier. Men han skal ha lov å mene ting som ikke flertallet i partiet står for. Vi skal ikke ha knebling av folk med avvikende meninger.

Han sier at han ikke tror på at det er lettvint for kvinner å ta abort, uansett alder.

— Jeg ville aldri våget meg på en slik påstand. Det er ingen ting som tilser at dette er noe kvinnene tar lett på. Dette er vanskelig og tøft for de som står oppi det.

Delte meninger

Selv om han har store problemer med at det blir utført så mange aborter i Norge, har Theis Salvesen likevel vært klart på at han er for selvbestemt abort. Stortingsrepresentant Kari Henriksen mener Theis Salvesen må få lov å komme med sine meninger.

— Man har forskjellige erfaringer. Jeg har aldri møtt kvinner som ikke har hatt alvorlige refleksjoner i dette spørsmålet. Det er kvinner som mener at dette er et riktig valg, men det vil ikke si at de ikke har hatt alvorlige refleksjoner.

— Hva synes du om at et Ap-medlem sier at noen kvinner tar for lett på abort?

— Jeg har ingen problemer med det. Jeg mener det er viktig at vi kan ha en abortdebatt der vi kan diskutere ut fra forskjellige innfallsvinkler uten å havne i skyttergravene. Jeg registrerer at Theis Salvesens moralske anfektelser ikke fører til at han mener loven bør endres.

Hun mener abortdebatten mer må dreie seg om hvilke råd kvinner får fra helsepersonell når de skal velge om de skal ta abort eller ikke.

— Kvinner som har søkt råd, har følt at abort blir trukket fram som eneste løsning. Jeg mener det skal være en åpenhet slik at det virkelig blir kvinners valg. Da må alle momenter være til stede i samtaler om dette. Det må snakkes mer om for eksempel hvordan det er å være alenemor, hvilke støtteordninger som finnes og hvordan det er å bli sett rart på i nærmiljøet, sier Henriksen.

Berømmer Salvesen

I KrF får Theis Salvesen ros for å ha tatt opp det mange mener er et altfor høyt antall aborter.

— Jeg tror det er samfunnet som tar for lett på at det blir utført så mange aborter. Som medmennesker mener jeg vi må være der mer for hverandre. Som politikere må vi legge mer til rette for de som blir gravide, sier Tove Welle Haugland leder i Vest-Agder KrFU.

— Er du enig i at kvinner tar for lett på abort?

— Ut fra den erfaringen jeg har gjort meg etter å ha snakket med kvinner som har tatt dette valget, er det et vanskelig valg for mange. Det finnes en god del respekt for det ufødte liv og det oppmuntrer meg.

Også varaordfører Jørgen Kristiansen nøler med å støtte Salvesen i at mange tar for lett på valget.

— Det er vanskelig få si. Men hvis det er slik at 50 prosent av svangerskap i Oslo ender med abort, kan det tyde på at det er en annen kultur i forskjellige steder av landet og at noen tar for lett på abort, sier Kristiansen.

Ufødt liv

Theis Salvesen selv var fredag ikke interessert i å si så mye mer i debatten.

— Fokuset mitt har ikke vært å tråkke på noen. Fokuset er å hegne om det ufødte barns liv og få ned aborttallene, sier han.