— National Oilwell vil flytte inn i et nybygg med 2.000 ansatte på Støodden i Kristiansand. Planene er heftig debattert. Hvorfor er dette så viktig for dere?

— For oss er det viktig å få samlet flest mulig under ett tak. Det er ikke effektivt nok å være på så mange steder. Av en rekke alternativer i Kristiansand har vi vurdert Støodden til å være det beste. Begrepet «Drilling Bay» er veldig kjent i bransjen ute i verden, mer kjent enn mange tror her i Kristiansand.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ramfjord00002.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Hva betyr imaget rundt «Drilling Bay» (Korsvikfjorden)?

— Mye. Internasjonale aktører kommer til Norge og Korsvikfjorden for å få det mest avanserte boreutstyret til alle nybygg i hele verden.

- Hadde det ikke vært mer praktisk med et bygg tettere på flyplass og motorvei?

— Det er godt mulig, men nå har vi gjort vurderingen og kommet fram til at Støodden er det beste alternativet.

- Har det noe å si at sjefen selv får kort vei til jobb?

— Selvfølgelig har det ingenting med det å gjøre. Dessuten får jeg lengre vei til jobb enn jeg har i dag.

- Hva mener de ansatte?

— Det har jeg ikke lyst til å svare på.

- Gir bygget rom for vekst?

— Vi legger opp til at vi skal utnytte de 35.000 kvadratmeterne som er tegnet. Vekst må tas andre steder. Tegningene er redusert fra 42.000 kvadratmeter, noe som gjør at vi også vil beholde dagens hovedbygg i Korsvik.

- Hva tenker du om protestene?

— Vi har full respekt for beboerne og at de protesterer. Vi skal forholde oss profesjonelt til det endelige utfallet.

- Hvordan er det å være sjef for nesten 5000 ansatte i hele Norge og lede Sørlandets største bedrift?

— Veldig gøy! Det er et flott arbeidsmiljø og en veldig flott gjeng. Vi har sammen vært med på et industrieventyr. Det de ansatte yter, er formidabelt. Det er jeg veldig ydmyk for.

- Hva er hemmeligheten bak det du kaller et industrieventyr?

— Vi har nok truffet en god modell. Vi har en god kultur og har godt pågangsmot i arbeidsstokken. Vi har truffet med produktene, og er en del av et konsern som gjør det veldig bra. Pete Miller har nylig gått av som toppsjef. Han har gjort en formidabel innsats for dette selskapet.

- Konsernet hadde i fjor overskudd på 21 milliarder kroner av en omsetning på 142 milliarder kroner. Hva er årsaken til NOVs voldsomme profitt?

— Vi har en effektiv gjennomføringsmodell. Den måten vi driver på gjør at vi kan utnytte mulighetene som ligger i prosjektene. Vi har standardisert mye utstyr. Når vi bestiller komponenter, varer og tjenester, så er ikke det bare for ett utstyr, men for en portefølje. Vi får nytte av store volum.

- Du har hatt lederstillinger i Hydralift/NOV siden slutten av 90-tallet. Har du alltid søkt makt?

— Jeg har ikke søkt etter makt, men jeg har søkt etter utfordringer.

- Og innflytelse?

— Ja, ikke makt, men innflytelse og utfordringer. Det synes jeg har vært gøy. Det er moro å lede mennesker. Men det er viktig å få fram at vi er et lederteam som gjør dette sammen.

- Hva er det mest utfordrende med en slik topplederstilling?

— Det er utfordrende å få alle til å trekke i samme retning. Det er et svært tog som helst skal gå samme vei. Det tror jeg vi har fått til rimelig godt. Det er mot alle odds at vi skal klare å ha så stor vekst i omsetning og antall ansatte, og samtidig levere så store marginer til eierne våre.

- Er du stolt av det?

— Ja. Jeg er stolt av det, og jeg er stolt av de ansatte.

- Nylig overtok du som styreleder for Node-klyngen. Den har vokst fra 1800 ansatte til 10.000 ansatte siden 2006. Hvorfor fungerer klyngen så bra?

— Først og fremst at vi hadde gründeren Kjell O. Johannessen som etablerte klyngen. Han har brent veldig for dette. Så er det også takket være gründere som Bjarne Skeie som virkelig har satt spor i denne byen. Det er gøy at internasjonale selskaper etablerer seg her og tar dette videre.

- Flere av deres største konkurrenter er også med i Node. Er det lurt å dele kunnskap med dem?

— Vi deler ikke kunnskap på alt. Vi er veldig bevisst på at det vi skal samarbeide på er det vi kan samarbeide om. Vi konkurrerer fortsatt på samme marked, men kan samarbeide om å løfte landsdelen. Balansen er viktig.

- Ser du noen ende på veksten?

— Selv ikke NOV vokser inn i himmelen. Det må vi alltid ha i tankene. Det kommer en dag der vi må justere litt på retningen.

- Forbereder NOV seg på en tid etter oljen?

— Ja, det gjør vi alltid. Men oljegenerasjonen kommer til å vare lenge. Vi har snakket om at brønnene går tomme stadig vekk, men det oppdages stadig nye felt både i Nordsjøen og andre steder i verden. Vi er på dypere vann og har mer kompliserte brønner. Vi tar mer olje og gass ut av reservoarene enn det som ble gjort for 10-15 år siden.

- Hvorfor gikk du selv inn i olje- og offshorebransjen?

— Det var tilfeldig. Jeg utdannet meg til maskiningeniør og fikk jobb i Hydralift. Siden har jeg vært med på den reisen fra 1991. Jeg trives godt med det, og kommer til å fortsette å være her.

- Tror du på menneskeskapte klimaendringer?

— Ja, jeg gjør for så vidt det. Nå er vi mer og mer bevisst på det, og gjør de grep som kan gjøres for å gjøre noe med det.

- Tenker du på at dere er i en bransje som gjør stor skade på miljøet?

— Ja, for så vidt. Men det er uansett behov for olje og gass. Så må vi gjøre det mest mulig miljøvennlig. Vi prøver i våre systemer å gjøre det mest mulig miljøvennlig. Vi er isosertifiserte for helse, miljø og sikkerhet. Vi er bevisste på miljøet så langt vi klarer å påvirke.

- Har du noen eksempler?

— På en del av systemene våre går vi over fra hydraulisk drift til elektrisk drift. Vi sørger for sikkerhetssystemer som gjør faren for oljeutslipp mindre.

- Hva tenker du nå om at Fædrelandsvennen skrev om oljeansatte som gikk på bordell?

— Den saken er vi vel egentlig ferdig med. Vi har gjort det vi kan, og har fokus på dette hele tiden. Vi driver kontinuerlig opplæring av ansatte og ledere. Dette er en del av opplæringen og fokuset vårt mot de ansatte.

- Hvor mange timer jobber du i uken?

— Man er stort sett på jobb hele tiden i denne bransjen. Jeg er alltid på nett, alltid online når det måtte trenges. Så slapper vi av når vi har muligheten til det. Det er vanskelig å telle timer når man er i beredskap hele tiden.

- Hva gjør landsdelens fremste næringslivsleder når han skal koble av?

— Det er hytteliv og skigåing om vinteren, båtliv på sommeren. Jeg er hobbysnekker og trives med å gjøre noe praktisk, og har bygd hytta på Gautestad selv. Jeg har en fin familie som jeg akkurat har vært på en lang ferie i Østen med. Det er vel som de fleste andre, jeg søker de aktivitetene som er avslappende.