— Jeg mener at det vil være et større tap for Åseral om hun tvinges til å slutte som lege fremfor at hun får dispensasjon til ikke å sette inn spiral, sier assisterende fylkeslege Toril Hagerup-Jenssen.

Åserals kommunelege Ann Margret Haaland vil ikke av religiøse grunner sette inn spiral som prevensjonsmiddel. Hun frykter at det kan føre til abortering av et allerede befruktet egg.

Hun er helt tydelig på at dersom hun pålegges å sette inn spiral, vil hun gå over i annen helserelatert stilling. Eller eventuelt slutte helt i helsevesenet.

Redegjørelse

Etter at Haaland for noen uker siden fortalte om sitt standpunkt i Fædrelandsvennen, ba fylkeslegen om hennes redegjørelse om saken. Den kom torsdag ettermiddag.

— Av den grunn har ikke vi formelt behandlet saken på kontoret. Men vi kjenner jo hennes standpunkt fra før, sier Hagerup-Jenssen.

Hun sier at norsk lov er klar: En lege kan ikke reservere seg mot å sette inn spiral dersom en kvinne ber om det. Regjeringen vurderer å innføre reservasjonsrett for henvisning til abort, men dette gjelder ikke spiral-innsettelse.

— Likevel mener jeg at ordningen i Åseral er god nok. Her er det to leger i ett kontorfelleskap. De kvinnene som trenger innsettelse av spiral blir henvist til legen som kan gjøre det, sier Hagerup-Jenssen.

Ordner seg imellom

Haaland var ikke mulig å få tak i torsdag, men i svarbrevet til fylkeslegen skriver hun at de pasientene som vil ha spiral, henvises direkte til legen som gjør det uten å gå via Haaland.

«I de tilfellene der jeg er alene på kontoret, tar jeg ansvar for at det blir gjort direkte avtale innen rimelig tid, enten med en kollega i en nabokommune, eller en sjelden gang ved henvisning til privatpraktiserende gynekolog», skriver hun.

Hun skriver videre at denne praksisen så vidt hun vet ikke har skapt noen problemer eller misnøye hos pasientene.

— Heller ikke vi kjenner til noen slik misnøye. Vi har aldri mottatt noen klage fra pasientene, sier Hagerup-Jenssen.

Kan få advarsel

Både fylkeslegen i Møre og Romsdal og Telemark har sendt totalt 11 saker til Helsetilsynet om leger som nekter å henvise til abort og sette inn spiral. Til Dagbladet sier fylkeslege Christian Bjelke i Møre og Romsdal at det fra Helsetilsynets side kan bli snakk om å gi legene en advarsel, og beskjed om å rette seg etter gjeldende lov.

— Også vi kommer til å melde saken med Haaland til helsetilsynet. Slik sett er det ikke vi som bestemmer. Men slik jeg ser det nå, ønsker vi at hun skal få dispensasjon. Særlig fordi legene i Åseral praktisk sett løser det så godt seg i mellom, sier Hagerup-Jenssen.

Dersom Haaland ikke får dispensasjon skriver hun: «Det vil få konsekvenser for mitt engasjement inne allmennmedisin. Da må jeg (...) si opp fastlegeavtalen min og søke en annen stilling».