— Min første tanke var hva har jeg nå gjort galt? Så ble det plutselig en fin helg, sier Margit Skalle til Fædrelandsvennen.

Hun er trukket ut som første kvartals vinner i det landsomfattende Returkartonglotteriet, og fikk tirsdag utdelt en sjekk på 100.000 kroner i premie.

— Jeg måtte sette meg ned da jeg fikk beskjeden. Jeg var sikker på at det var tull. Det tenkte jeg til og med da jeg satt i bilen for å hente premien, sier den himmelfalne vinneren.

Deler ut 1,6 millioner

For å være med i Returkartonglotteriet må seks kartonger brettes og stappes i en syvende, og påføres navn. Kartongkubbene kastes så i grønn søppeldunk.

Kubbene trekkes på 86 forskjellige trekkesteder, spredd over hele landet. Her trekkes mellom en og syv kubber avhengig av innbyggertall, til sammen inntil 188 hvert kvartal. Disse går videre til en nasjonal trekning.

Hvert kvartal trekkes det ut 30 premier på 10.000 kroner, og en hovedpremie på 100.00 kroner. Denne gangen var turen kommet til Lillesand og Margit Skalle.

Tror få vet om lotteriet

— Det var gøy å få ta den telefonen, sier Katrine Vindholmen, teamleder i Lillesand og Birkenes interkommunale renovasjonsselskap. De sto for både uttrekningen og overrekkelsen av premiesjekken.

Selskapet har hatt flere vinnere av 10.000 kroner, men dette er første gang de får dele ut hovedpremien. Ifølge Vindholmen går mange glipp av muligheten til å vinne penger.

— Vi må som regel lete litt for å finne noen som har tatt seg tid til å stappe seks kartonger oppi den syvende og påført kartongkubben navn. Det virker som om mange ikke er klar over at lotteriet fortsatt eksisterer, sier hun.

Motiverer til kildesortering

Det tror også kommunikasjonsrådgiver Arve Martinsen i GrøntPunkt Norge.

— Det er dessverre ikke så mange som vet at Returkartonglotteriet eksisterer, sier han.

Returkartonglotteriet startet i 1997. Returandelen på drikkekartonger ligger rundt seksti prosent på landsbasis. Barnehager og skoler er de flinkeste til å delta, ifølge Martinsen.

— I tillegg er det en del eldre som har vært flinke fra dag en. Utfordringen er å engasjere flere, særlig de yngre.

— Hele hensikten er å motivere folk til kildesortering. Da hjelper også pengepremier, sier Martinsen.

God timebetaling

Margit Skalle har brettet kartonger siden de grønne dunkene kom til boligområdet. De få minuttene det tar har nå vist seg å være vel anvendt tid.

— Det går jo veldig fort, og timebetalingen er tydeligvis veldig god, ler hun.

Til tross for at hun nå har vunnet toppremien, akter hun ikke å hvile på laurbærene.

— Nei, nå skal jeg brette som aldri før, sier hun.

Og hun er neppe alene. Skalle forteller at naboer og venner nå har lovet at de skal begynne å brette kartongene, og huske å skrive på navn og adresse.

— Moralen må være at det nytter å gjenvinne, sier Skalle.