Torsdag var det befaring på Lindebø brygge på Flekkerøy. I grønn jakke er Frode Stokkeland i Flekkerøy Eiendom. Ved siden er Per-Christian Nygård i Kristiansand Eiendom, som begge uttalte seg om planene. Foto: Henrik Ihme

— Planene ligger der, og den eneste måten vi kan få gjort noe med den planlagte småbåthavna nå er å påvirke politikerne før de tar sin beslutning, sier Roar Nilsen, beboer og talsperson for protestgruppa i Lindebøkilen.

Renovering

Småbåthavna er en del av utbyggingsprosjektet til Kristiansand Eiendom og Flekkerøy Eiendom. Fire leilighetsblokker, marina, småbåthavn og parkeringsplass skal bygges på den gamle, slitne fergekaia.

Torsdag i forrige uke var politikerne i yutviklingsstyret på befaring for å høre innspill fra berørte parter, etter at planen var ute på høring i sommer. Foreløpig er det uklart når byggeplanene skal opp til andregangs behandling, men det er klart at omfanget av planene har blitt redusert etter den første høringsrunden.

Først var det snakk om rundt 100 båtplasser, men planene er nå revidert, og antallet redusert.

Torsdag var det befaring på Lindebø brygge på Flekkerøy. - Jeg er for renovering av kaia, for den er ikke pen. Men båthavn må vi ikke få, sa Roar Nilsen. Foto: Henrik Ihme

Likevel sier Roar Nilsen at «ingen» ønsker den nye småbåthavna. Han sier at han har samlet inn 100 underskrifter fra direkte naboer som er imot.— Problemet er at vi får for mange båter inn i fjorden her, 40 eller 50 båtplasser vil være like skadelig som 100, sier Nilsen, som har en rekke ankepunkter mot planene.

Motstand

For å lage marina og småbåthavn må området rundt dagens kai fylles ut. Det medfører at en holme som er viktig for ternehekking forsvinner.

— Det er pekt på at ternene kan bruke en annen holme, men dette er mer et skjær som ligger delvis under vann.

140715_byggeprosjekt_lindebø.gif

— En gjenfylling av fjorden innerst, med hekkeholmen, er også et alvorlig naturinngrep. Det blir som å voldta naturen, mener han, og fortsetter:- Det er badeplasser på begge sider, og fylkesrådmannen har tidligere vært imot å etablere småbåtplass her. Det er også ålegress og ål, og en småbåthavn innerst i en terskelfjord som her, vil være svært skadelig for det biologiske mangfoldet. En terskelfjord betyr at utskiftningen av vann er dårlig, sier han.

Nilsen sier også at en småbåthavn av betydelig størrelse ligger i kommuneplanen lenger ute, forbi terskelen, og at det derfor ikke er behov innerst.

Endringer

Leder av småbåthavnkontoret, Per-Christian Nygård, leder også arbeidet med planene for Kristiansand Eiendom.

Han sier at det har blitt gjort endringer etter høringsrunden.

Torsdag var det befaring på Lindebø brygge på Flekkerøy. I grønn jakke er Frode Stokkeland i Flekkerøy Eiendom. Ved siden er Per-Christian Nygård i Kristiansand Eiendom, som begge uttalte seg om planene. Foto: Henrik Ihme

— Etasjeantallet er redusert fra fire til tre, og småbåthavna er redusert fra 100 til mellom 40- 50 plasser. Så vidt jeg vet så vurderes det nå en begrenset høring av endringene i planen.- Gjør argumentene fra motparten inntrykk?

— Vi må høre på alle innspill, og det er en viss årsak til at vi reduserer antallet båtplasser. Vi mener dette antallet er ansvarlig, og ikke vil påvirke området eller miljøet negativt, sier han.

LES OGSÅ:

— Vi forholder oss til fagmyndighetene og rapportene derfra i denne saken, som sier at dette ikke er problematisk, sier Nygård.

Behov

Han trekker også fram at stedet får marina med bensinpumper.

— Det er etterspurt. Det er også en aktivitetshavn, som også kommer, sier han.

— Men er det behov for flere båtplasser?

— Det er balanse mellom tilbud og etterspørsel i dag, men vest i kommunen er det stramt. Derfor er dette en egnet plass til å utvide tilbudet, og det ligger inne i kommuneplanen, sier han.