I debatten dra venstre; Kjelland Spinnangr, Mohammad Azam Mansoor og Preben Aavitsland. Foto: Eivind Kristensen

Aavitsland var deltaker på en debatt om ytringsfrihet onsdag kveld i Kristiansand folkebibliotek.

— Vi kan ikke forby det Seltzer har gjort. Han har tapt ansikt. Det får være nok straff for ham, sa Aavitsland om det mye omtalte innslaget på NRKs «Trygdekontoret», ledet av Thomas Seltzer.

Klagene har rent inn til Kringkastingsrådet etter at programmet viste en pornofilm-parodi hvor det ble harselert med treningsprofilen Kari Jaquesson.

— Seltzer har benyttet sin ytringsfrihet, og den samme ytringsfriheten har ført til at han har fått masse kritikk og mistet anseelse. Jeg mener Selzer har avslørt seg som litt av en feiging som ikke turte møte Jaquesson til debatt og heller måtte lage en tåpelig film, utdyper legen til Fædrelandsvennen.

«Ytringsfundamentalist»

Rundt hundre mennesker samlet seg til debatten i «Ytringsfrihet. Rett til å krenke?» arrangert av Forum for tro og livssyn. Aavitsland representerte Human-Etisk Forbund, og omtaler seg selv som en «ytringsfundamentalist».

— Det er en stor risiko ved å prøve å begrense eller legge moralske bindinger på ord. Da risikerer vi å hemme ytringer vi trenger for å fremme demokratiet vårt, sa han.

I debatten dra venstre; Kjelland Spinnangr, Mohammad Azam Mansoor og Preben Aavitsland. Foto: Eivind Kristensen

Motdebattant Kjelland Spinnangr representerte Kvekersamfunnet, en gruppe kristne som tidligere ble forfulgt. Han trakk fram den i sin tid mye omtalte tegningen av en gris som ble hengt opp — og tatt ned igjen - på barnavdelingen på sykehuset i Kristiansand.

— De som føler seg krenket av en slik form for ytring bør gå i seg selv. Jeg stiller meg også undrende til reaksjonene på at en nyhetsanker på NRK har et lite kors i halsen. Det må falle under retten til å kle seg som man vil, sa Spinnangr.

- Ingen rett å krenke

Han viktigste poeng var imidlertid at han mener folk må tenke på hvordan de ytrer seg:

— Man kan si hva man vil, men det handler om måten man sier det på. Det er ingen menneskerett å krenke.

Avvitsland svarte:

— Nei, men det er heller ingen menneskerett å slippe å bli krenket. Det ville gitt en slags vetorett om at det bare er å heve hånda og si «nå krenket du meg, hold kjeft». Jeg er redd for at et slikt «krenkings-tyranni» skal ta oss, sa han.

- Inhumant

Etter dette fikk vi kveldens eneste antyding til temperaturstigning. Spinnangr mente Aavitslands kompromissløshet ofret dialog og respekt.

— Hvorfor kaller dere dere humanetikere? Dette er jo inhumant som bare det! fyrte han av uten helt å klare å tenne motdebattanten.

Kveldens siste debattdeltaker var Mohammad Azam Mansoor, fra ahmadiyya, en trosretning innen islam. Han trakk paralleller fra barns mobbing til voksnes krenking.

— Hvorfor skal vi krenke når vi kan stille kritiske spørsmål? Man får de samme svarene, sa han.

Arrangementsansvarlig på biblioteket, Randi Berge Wandrup opplyser til Fædrelandsvennen at Forum for tro og livssyn hadde en dialog med politiet, men hadde fått beskjed om at dette var et arrangement med «lav risiko».