Endelig et synlig spor etter forfatteren. Foto: Lars Hollerud
Dette diktet, "Ti bud til en ung mann som vil frem i verden", ble deklamert under den uoffisielle høytideligheten. Foto: Lars Hollerud
Nå er det på plass. Foto: Lars Hollerud
Når dette leses har Atle Håland skrudd opp skiltet. Foto: Lars Hollerud

— Nå får det være nok snakk, mener Håland, en 28-åring som utvandret fra Iveland og slo seg ned i Kristiansand for å drive med teater og litteratur på Rosegården og Samsen.

Det var onsdag ettermiddag han gikk til handling.

Utstyrt med metallskilt, syrefaste skruer, superlim, spade, metallstang og en av Bjørneboes diktbøker, ankom han rhododendronbuskene ved parkeringsplassen mellom Jernbaneverket og Vestre Strandgate, så å si i enden av Kristian 4des gate.

Det vil si Vestre Strandgate 53, der forfatteren vokste opp.

Så leste han diktet «Ti bud til en ung mann som vil fram i verden», noen vers som ble publisert i Dagbladet i 1963. Deretter grep han spaden, plantet stanga, skrudde og limte fast skiltet og sa seg fornøyd.

Ikke godkjent

Fornøyd er ikke Harald Sødal, leder av Kristiansand kommunes navnekomité.

— Denne saken må ordføreren ta tak i. Ingen kan navngi et offentlig sted uten at det er godkjent av bystyret.

Det er angivelig Atle Håland fullt klar over.

— Da får jeg søke etterpå, da. Jeg synes kommunen har somlet lenge nok med å hedre en av byens store forfattere, sier Håland og nevner muligheter i fleng.

— 9. oktober 2006, på det som ville ha vært Bjørneboes 86-årsdag, ble Øvre torv lansert, uten at det ble noe av. Så foreslo daværende ordfører plassen mellom Domkirka og Latinskolen, der monumentet etter 22. juli står. Også det kokte bort i kålen. En tredje mulighet var plassen foran Kilden. Men der ble Camilla Collett foretrukket. Dessuten har kulturdirektøren, Svein Tore Sorthe, snakket om plassen ved fontenen med gutten og enden av spor 3 og 4. Mye snakk, men ingen handling.

— Hva tenker du dersom noen fra kommunen skrur ned skiltet?

Godt festet

— At da må de streve. Jeg har brukt solide skruer og supersterkt lim til skiltet. Det er festet til en stang som er støpt i bakken.

Dermed lyser bokstavene Jens Bjørneboes plass mot alle som ser den veien, selv uten lokalpolitisk flertall.

— Sivil ulydighet er muligens i Bjørneboes ånd?

— Det kan du godt si.

Sier Håland, som inviterte ordfører Arvid Grundekjøn til å avduke skiltet.

— Jeg tror han hadde lyst, men måtte til USA. Dessuten har jeg invitert navnekomiteen, med Harald Sødal i spissen. De kom visst ikke, de heller.

Det gjorde heller ingen av forfatteren og bildekunstnerens tre døtre.

Therese Bjørneboe, som bor i Oslo, omtaler Atle Hålands initiativ som hyggelig og morsomt.

— Det offisielle Kristiansand har jo ikke vist påfallende interesse for min far. Da er det jo fint at andre gjør det, sier hun.