Overgrepet skjedde på en institusjon i Aust-Agder i februar i fjor. Den nå domfelte mannen var da ansatt ved institusjonen som vernepleier. Han erkjente de faktiske forhold da han forklarte seg for retten, men nektet likevel straffskyld.

— Jeg hadde ikke noe seksuelt motiv, sa mannen, som hevdet overgrepet skjedde som et resultat av sin manglende kompetanse i stell av pleietrengende pasienter.

Aust-Agder tingrett har ikke festet noen lit til mannens forklaring.

«Tiltalte har misbrukt sin stilling overfor en pasient som var særlig sårbar, og hvor fornærmedes manglende språk både vanskeliggjør sakens oppklaring og hennes mulighet til å bearbeide opplevelsen ved å sette ord på det som har skjedd», skriver tingrettsdommer Øyvind Strand i dommen.

Overgrepet ble oppdaget da kvinnens pårørende skjønte at noe var galt. En legeundersøkelse bekreftet mistanken og vernepleieren ble deretter anmeldt og bedt om å ta permisjon.

Den tidligere vernepleieren er dømt til tre og et halvt års ubetinget fengsel. Han mister også retten til å jobbe som vernepleier på ubestemt tid. I tillegg må han betale 150.000 kroner i erstatning til kvinnen som ble utsatt for overgrep.