— Vi er på oppløpet - det kan ikke glippe nå, sier Geir Amundsen, hovedtrener i Vennesla svømmeklubb, til Fædrelandsvennen.

De tre samarbeidspartiene i Vennesla gikk til valg på ny svømmehall, og det vil sitte langt inne å kutte ut prosjektet. Men slik Fædrelandsvennen meldte mandag, ligger budsjettrammen an til å bli knust med 24,5 millioner kroner etter at anbudsrunden ble avsluttet.

Svømmeklubben har ventet i drøyt 25 år på ny svømmehall, og spenningen knyttes til plan- og økonomiutvalget tirsdag, hvor et endelig vedtak er ventet.

— Ny svømmehall må vedtas nå, ellers så blir prosjektet lagt på is på minst 15- 20 år til. Da knekker de det som er av idrett i svømmehallen, sier Amundsen.

KrF, Ap og Sp skal nå møtes for å samkjøre seg foran møtet tirsdag neste uke, og KrFs gruppeleder Daniel Bakken sier at det ikke vil komme noen politiske signaler før da.

— Vi holder kortene tett til brystet, og vil si hva vi mener på tirsdag, sier han.

I Vennesla

Geir Amundsen mener behovet for at svømmehallen nå kommer på plass, er prekært.

— Noen spør om vi ikke bare kan dra til Kristiansand å svømme, men jeg tror ingen hadde foreslått at Vindbjart skulle spille i byen. Vi er en klubb i Vennesla, og vil ha idretten i bygda.

Behovet for en ny hall meldte seg først på slutten av 1980-tallet, og har hoppet opp og ned på prioriteringslisten til idretten siden da. Men nå er det prioritet én.

— Vi kan ikke lenger følge kursene som Norges svømmeforbund har satt opp for å kunne delta i konkurranser, sier Amundsen om svømmebassenget på 12,5 meter fra 1964. Og fortsetter:

— I dag er det offentlig bading to dager i uka. Da er det helt fullt, som sild i tønne, med 50 mennesker i bassenget. Behovet er stort.

- Nå eller aldri

Han støttes av lederen av idrettsrådet i Vennesla, Tore Osmundsen.

— Vennesla-økonomien betegnes som sunn, og da er det merkelig dersom 10- 12 millioner ekstra skulle velte økonomien over ende.

— Det er nå eller aldri, i alle fall i min levetid. Det blir ikke billigere, og det er andre behov i bygda som vil melde seg, sier han.

Foreløpig velger han imidlertid å ha tillit til at politikerne finner en løsning.

— Men det er klart - vi har ventet i nesten 30 år på ny svømmehall. Vi holder pusten nå, sier Osmundsen.

Uventet

Leder av byggekomiteen, Oddvar Steinsland (KrF), sier at anbudene som kom inn var høyere enn forventet.

— Dere bommet kraftig på kalkylene?

— Kalkyler er kalkyler, og anbud er anbud. Fasiten kommer når vi er ferdige. Det er som når man pusser opp kjøkken eller stue hjemme. Det er ikke alltid man treffer, og så blir det enten dyrere eller billigere enn ventet, sier Steinsland.

— Kunne dere ikke latt entreprenørene ta prosjekteringen, og slik fått et rimeligere tilbud?

— Det ble vurdert, men vi falt ned på full beskrivelse, og vi fikk beskrevet prosjektet slik vi ønsker det. Om det kunne være løst bedre blir spekulasjoner, men vi har fått signaler underveis på at det ikke er et veldig dyrt bygg.

Budsjettrammen knust

Rådmannen foreslår heller andre tiltak på den eksisterende svømmehallen.

I sakspapirene foran plan- og økonomiutvalget går rådmannen gjennom de ulike alternativene, som alle knuser den vedtatte budsjettrammen på 98,5 millioner kroner.

• Bygging av ny svømmehall, sosialt rom og Moonlight, samt nytt tak og vegger over dagens svømmehall, har en total kostnad på 122,5 mill. Overskridelsen er 24,5 mill. kr.

• Ved bare å bygge svømmehall med stupetårn og garderober vil kostnaden beløpe seg til 111,5 millioner kroner. Overskridelsen her er 13,5 millioner. Rådmannen presiserer et slikt alternativ har store konsekvenser for driftskonseptet, samt mulig reduksjon i spillemidlene.

Rådmannen forslår heller oppussing av dagens svømmehall, rehabilitering av Venneslahallen og kantine for samling på ungdomsskolen.