Ordfører Arvid Grundekjøn åpner døra mer enn på gløtt for gjenvalg ved kommunevalget neste år. Så er spørsmålet hva eks-ordfører Per Sigurd Sørensen mener. Han skal lede nominasjonskomiteen. Foto: Reidar Kollstad

Det svarer ordfører Arvid Grundekjøn på om han kan tenke seg å fortsette som ordfører i Kristiansand i fire år til, etter kommunevalget i 2015. Tirsdag var det årsmøte i Kristiansand Høyre. Per Sigurd Sørensen ble valgt som leder av nominasjonskomiteen foran neste års kommunevalg. Dermed er prosessen mot en ny valgliste i gang. Nominasjonsmøtet skal holdes i november.

— Et livsvalg

Det store spørsmålet er om Arvid Grundekjøn ønsker gjenvalg. De to Kristiansand-ordførerne før ham, gav seg etter fire år. Grundekjøn legger ikke skjul på at han koser seg skikkelig med å styre byen han vendte hjem til i 2011 etter flere tiår som næringslivsmann i Oslo.

— Det er givende og interessante oppgaver på alle fronter. Jeg trives og har det moro hver eneste dag. Men: I forhold til et så omfattende verv, må man tenke seg nøye om. Det handler om fire år, og er på mange måter et altomfattende livsvalg, sier ordføreren.

Han forteller at han vil gjøre en grundig vurdering i løpet av sommeren og tidlighøsten.

— Det er fordeler med å sitte lenger enn fire år, fordi man har bygget nettverk og fått en dypere kunnskap om sakene. Friske ideer er viktig, men det er også kontinuitet. Beslutningen om gjenvalg skal fattes sammen med familien. Jeg vil også ha tette drøftinger med ledelsen i Kristiansand Høyre, sier Grundekjøn.

Mange oppfordringer

Han legger ikke skul på at tilbakemeldingene fra publikum varmer:

— Ubeskjedent oppsummert, er det utallige som henvender seg og ber meg fortsette i vervet en periode til. Det er hyggelig, sier Grundekjøn.

Han sier at han ikke kommer til å gi et endelig svar i pressen før beslutningen er fattet og partiets organer formelt og riktig er orientert.

Et lite "kupp"

Alt lå an til at Peter Gitmark skulle bli leder av nominasjonskomiteen i Kristiansand Høyre. Vi ringte ham i går kveld, og han sa dette:

— Vi har en meget dyktig ordfører i Kristiansand, en ordfører som både kristiansandere og Høyre har grunn til å være stolt av. Vi skal møtes i nominasjonskomiteen om ikke så lenge. Deretter vil kandidatene få en frist, sa han.

Like etter kom meldingen fra Høyres hus om at Gitmark var vraket på årsmøtet. Yngvar Hansen-Tangen mente nominasjonskomiteens leder må være til stede i Kristiansand, ikke bo i Oslo. Dermed ble eks-ordfører Per Sigurd Sørensen valgt som nominasjonsleder med 22 mot 17 stemmer.— Veldig overraskende, men sånn er demokratiet. Jeg har tillit til begge. Jeg tror ikke vi skal trekke politiske konklusjoner ut av dette, sier lokallagsleder Harald F. Andersen.

"Ingen kommentar"

Sørensen svarer slik på spørsmål om ordfører Grundekjøn og gjenvalg:

— Ingen kommentar. Nå skal vi ha en ryddig og seriøs prosess internt i partiet.

Sørensen avviser at det ligger et politisk oppgjør bak at han blir nominasjonsleder:

— Jeg visste ikke om dette før på møtet. Da jeg ble foreslått, sa jeg ja, sier han.