Statens vegvesen har kjøpt åtte hjullåser som skal brukes mot vogntog som ikke er skodd for vinteren. Sjåføren må da vente på stedet til politiet kommer og gir ham en bot. Foto: Erlend Olsbu

Mens kaoset herjet på E 39 mandag kveld, lå veivesenets nye våpen mot dårlig skodde trailere ubrukt i bagasjerommene på veivesenets biler.

— Vi hadde med oss seks stykker, men fikk ikke tid til å bruke dem. Vi måtte konsentrere oss om trafikkavviklingen, sier lederen for tungbilkontrollen i Agder, Morten Nilsen.

Hjullåsene ble i høst lansert som veivesenets nye våpen for å stoppe dårlig skodde vogntog. Nilsen erkjenner at hjullåsene kunne gjort nytte mandag kveld.

— Vi tar dem ikke med oss for moro skyld. De skal brukes, men mandag hadde vi ikke mulighet til det. Der vi sto hadde vi heller ikke noe sted vi kunne plassere vogntogene.

Nilsen avviser at snøfallet kom overraskende, men sier at et plutselig temperaturskifte og uheldige omstendigheter førte til kaoset.

— Jeg var på stedet 15 minutter før alt stoppet opp. Da var veien helt bar, trafikken fløt fint og alt så veldig bra ut. En plutselig temperaturendring førte så til at hjulsporet frøs. Et av vogntogene fikk problemer og dermed var det gjort, sier Nilsen.