Jamshid Nazari må først og fremst utvikle fysikken før vårens OL-kvalifisering i april. Foto: Nicolai Gaustad Olsen

— Nå føler jeg meg i mye bedre form og mye mer motivert enn jeg har vært noen gang før, sier Jamshid Nazari - som lørdag fikk prisen som årets mannlige idrettsutøver på Idrettsgalla Sør.

23-åringen, som for noen år siden kom som flyktning til Norge fra hjemlandet Afghanistan, er bosatt i Evje, men har hybel på Lund i Kristiansand. Derfra har han kort vei til både Odderneshallen og til Olympiatoppen Sørs (OLT Sør) lokaler på Spicheren, som begge er viktige påler i Nazaris satsing mot OL.

— Hovedmålet mitt er å være i toppform til OL-kvalifiseringen i Istanbul i april, sier AIK Lund-bokseren om stevnet hvor tre OL-plasser er i spill.

- Trener dobbelt så mye

Han ble nordisk mester i 69-kilosklassen i mars i år, men derfra og fram til juni trappet han ned både trening og konkurranser for å fokusere for fullt mot fagbrevet som bilmekaniker. Nå er dét i boks, og takket være sponsormidler fra Tor Krageboen, har han nå midler til å «i alle fall fram til OL-kvaliken» satse heltid som bokser.

Jamshid Nazari må først og fremst utvikle fysikken før vårens OL-kvalifisering i april. Foto: Nicolai Gaustad Olsen

— Det har gjort at jeg nå trener 13 økter i uka av to timers varighet, det vil si dobbelt så mye som før, sier Nazari.Det rakk likevel ikke lenger enn til første runde i EM i august, hvor han tapte svært knepent for en tsjekkisk bokser som deltok i OL i 2012. — Der og da var jeg veldig skuffet, men mesterskapet kom litt for tidlig etter fagbrevet. Kroppen var ennå ikke vant med så mye trening.

- Langt fremme teknisk

Men snart skal han gjennom omfattende testing i OLT Sørs lokaler på Spicheren, slik at han sammen med både klubbtrener Nils Kapstad og landslagstrener Erik Bredler kan ruste seg fysisk for møte med noen av verdens beste boksere.

Bredler mener 23-åringen har «store forutsetninger» for å nå langt i bokseringen.

— Jamshid ligger allerede langt fremme teknisk og taktisk, og det er de egenskapene det er vanskeligst å utvikle som bokser. Det han må utvikle er kondisjonen, styrken og hurtigheten. Det krever hard trening, men det er også det enkleste å få til, sier Bredler.

Denne uka skal Nazari sparre mot en sterk danske, og neste helg skal han bokse i et stevne i Odderneshallen før to internasjonale turneringer i Finland og Serbia står for tur.

— Men alt jeg gjør av trening og stevner, er for å stå best mulig forberedt til OL-kvalifiseringen, sier Nazari om stevnet hvor det skal kjempes om tre OL-plasser.

Tror på OL-billett

— Hva tror du sjansen er?

— Jeg har bokset mot flere av de beste i verden, og både deltatt på treningsleirer og bokset mot utøvere som har deltatt i VM og OL. Jeg har troen på at jeg skal klare det og bare gleder meg til å forsøke, sier han.

— Jeg vil ikke spekulere i sjansen. Først og fremst handler det om å gjennomføre jobben, og så får vi se om det rekker til OL-billett, sier Bredler.

— Først etter at Jamshid kunne satse på heltid, fikk han samme forutsetninger som dem som er på øverste nivå. Det øker sjansen for at han kan klare det, mener Nils Kapstad.