To helikopter er satt inn i kampen mot flammene. To helikopter er satt inn i kampen mot flammene. Foto: Kaare Finbak

Regnet slo ned brannen Sirdal

SIRDAL: Brannen som lørdag blusset opp igjen i Sirdal er søndag under kontroll etter kjærkommen, kraftig nedbør.

Lørdag ettermiddag meldte Rogaland brann og redning at brannen ved Lunde på ny hadde blusset opp på grunn av den sterke vinden.

– Vi har mannskaper på plass. Det brenner godt, og det er mye røyk, sier John Helle, vaktleder i Rogaland brann og redning IKS til Aftenbladet lørdag klokken 13.30.

Brannen i Sirdal har lørdag blusset opp igjen. Foto: Kaare Finbak

Brant i går også

– Vi var inne fredag også, fordi det blusset opp, men da fikk vi slokt det, sier Helle og legger til at de gikk tom for vann på slutten.

Det har mer eller mindre brent i 14 dager i Sirdal nå.

– Det ligger og ulmer i bakken, og da det kom vind nå, blusset det opp igjen. Det skal bare en glo til, så tar det fyr igjen, sier Helle om brannen som også ligger veldig utilgjengelig til.

Lørdag ettermiddag er flammene flere meter høye, og det er vanskelig for brannmannskapene å nå dem. Foto: Siri Olstad

Ingen bebyggelse i fare

– Det er oppe på snaufjellet det brenner. Nedover i fjellsiden mot Lunde ligger det noen hytter, men foreløpig blåser vinden i rett retning i forhold til dem, så det skal ikke være noen fare for at brannen sprer seg dit.

Helle sier det er Sirdal brannvesen som er på plass.

– De har sine folk der, så når de får helikopteret på plass tror jeg de klarer seg.

– Brannen har eskalert, sier John Helle til Aftenbladet lørdag ettermiddag. Folk både ser og lukter røykt over store deler av Rogaland. Foto: Siri Olstad

Lyn og torden på vei

Lørdag kveld er det meldt lyn og torden, og i det tørre landskapet vil det være ganske ille med lynnedslag.

– Det er det verste vi kan få nå når det er så tørt og det blåser. Men med lyn og torden følger det normalt også regn. Det vil jo i så fall hjelpe, sier John Helle.

Ifølge værmeldingen skal det også komme mye regn lørdag kveld og natt til søndag.

Helikopter er satt inn i kampen mot flammene i Sirdal. Foto: Kaare Finbak

Flere meter høye flammer

– Brannen har eskalert, sier John Helle til Aftenbladet klokken 15.50.

– Det er flammer som er flere meter høye, som brannmannskapene ikke kommer til, så nå er det satt inn to helikoptre.

– Sirdal brannvesen har i ettermiddag bedt om bistand fra Rogaland brann og redning, så vi har sendt opp en vogn med fem mann. Vi har også kontaktet Sivilforsvaret. De mobiliserer nå, sier Helle klokken 15.50.

Brannen på Lunde i Sirdal har blusset opp igjen. Foto: Lone Stormoen

Sees og luktes langt inn i Ryfylke

Han forteller også at de lørdag ettermiddag får mange meldinger fra folk som ser og lukter røyk.

– Dette er røyk fra brannen som pågår i Sirdal, sier vaktleder som har fått henvendelser fra både Hunnedalen, Forsand, Preikestolen, Jørpeland og Finnøy.

– Folk tror det er i nærområdet, sier han, og har stor forståelse for at folk er bekymret.

– Det er en kruttønne der ute nå når det er stå tørt.

Aftenbladet var igjen i kontakt med brannvesenet lørdag kveld rundt klokken 18.30. Da var to helikopter i aksjon, sammen med 15 personer fra sivilforsvaret og 15 brannmenn fra Sirdal og Gilja.

Regnet hjalp

– Vi har ikke kontroll på brannen. Nå håper vi at kraftig nedbør i kveld og i natt kan dempe den såpass at vi får kontroll, sier Magne Aabrekk, vaktleder i Rogaland brann og redning lørdag kveld.

Han fikk den hjelpen han trengte.

- Vi fikk enormt god hjelp av regnet. Det virker som om nedbøren har slått ned det meste oppe på fjellet. Men vi er litt mer usikre på hvordan det ser ut i skogområdene. Foreløpig har vi kontroll på brannen, men vi vet jo ikke hva som skjer dersom det begynner å blåse opp igjen i morgen, sier Aabrekk til Aftenbladet like rundt midnatt.

Brannmannskapene og sivilforsvaret avsluttet rundt klokken 22 da mørket begynte å sige på.

– Det står tre helikoptre klare til søndag morgen om det fortsatt er behov for dem. Sivilforsvaret overnatter i Sirdal og er klare til å bidra igjen søndag. Det er også bønder i området som er i beredskap som for bidra, opplyser vaktleder.

Kontroll søndag morgen

– Regnet var kjærkomment og hjalp oss veldig, sier vaktleder i Rogaland brann og redning, John Helle, søndag klokken 10.00.

– Det så ganske håpløst ut der oppe helt til regnet kom. Men regnet gjorde landskapet bløtt i overflaten, så da dempet brannen seg.

Brannmannskapene har søndag formiddag kontroll.

– Nå er brannen tilnærmet slukket. I dag har vi mobilisert igjen, og har to helikoptere i sving for å forhåpentligvis knekke denne brannen en gang for alle.

Søndag skal brannmannskapene prøve å jobbe ned i dybden i marken for å ta brannen ved roten.

– De er godt inne i høyden der det har brent, og vært vanskelig å komme til, sier Helle.

Helikoptrene har 1000 liters bøtter som de løfter vann inn over brannområdene med. På toppen av regnet som har kommet, er det til stor hjelp.

– Vi ser lysere på det nå, men det har vi jo gjort flere ganger, sier vaktlederen.

– Det så totalt håpløst ut i går med den vinden, men de er en god gjeng der oppe, og nå har de kontroll. Vi får håpe de klarer å ta alt i dag.

LES OGSÅ: