KRISTIANSAND: Assisterende fylkeslege, Toril Hagerup-Jenssen, mener Sørlandet sykehus bør ha et bedre system for gjennomgang av komplekse sykdomstilfeller.

Helsetilsynet kritiserer Sørlandet sykehus etter at en pasient døde etter feilbehandling.

— Et system går på rutiner og prosedyrer. Denne saken avdekker at sykehuset burde vært mer systematiske, og at de bør ta flere runder med undersøkelser i forbindelse med vanskelige tilfeller, sier Hagerup-Jenssen til fvn.no

Hun mener flere leger burde vært med i vurderingen av sykdomstilfellet, slik at kvinnen kunne blitt diagnosert tidligere.

Feilbehandlet - Det ble oppdaget at kvinnen hadde tette blodårer i buken. Dette ble oppdaget svært sent, forteller Hagerup-Jenssen til fvn.no.

Kvinnens sykdom var en karsykdom som gir dårlig blodforsyning til de indre organene.

Ifølge NRK Sørlandet ble den 58 år gamle kvinnen innlagt ved Sørlandet sykehus i august 2006. Da veide hun 44 kilo. Hun hadde hatt magesmerter og diaré i et år da hun ble innlagt.

Kvinnen ble bare mer og mer avmagret etter innleggelsen på Sørlandet sykehus. Da diagnosen ble oppdaget, ble kvinnen sendt til Rikshospitalet. Hun døde imidlertid dagen etter eller et par dager etterpå, ifølge fylkeslegen.

Helsetilsynet mener sykehuset ga kvinnen feil diagnose og feil behandling.

Meldte ikke fra om saken

Sørlandet sykehus har ikke meldt fra om saken til Helsetilsynet i Vest-Agder. Helsetilsynet fikk høre om saken via pårørende.

— Vi tenker at det var et uventet dødsfall og det burde vært meldt inn til. Sykehuset har en plikt i forhold til regelverket om å melde alvorlig skade eller uventede dødsfall inn til oss, sier Hagerup-Jenssen til fvn.no.

— Hva foretar Helsetilsynet seg i forbindelse med denne saken?

— Hele hensikten med vår arbeid er å bidra med kvalitetsforbedring i helsetjeneste. Det man kan si i dette tilfellet er at det var et realtivt sjeldent sykdomsbilde.

- Vil ikke kommentere saken

Saken er nå avluttet, men Sørlandet sykehus er uenig med Helsetilsynets konklusjon. De mener at det som er lagt til grunn for konklusjonen ikke er korrekt, ifølge fylkeslegen.

Klinikksjef Pål Friis ved medisinsk klinikk sier at sykehuset enda ikke har kommet med en konklusjon i saken.

— Saken er under behandling internt, og den vil ikke bli kommentert nå, sier Friis til fvn.no.