SKIEN: Nedre Telemark tingrett har dømt mannen til å sone et år og ni måneder i fengsel, samt betale 75.000 kroner i erstatning til de to misbrukte guttene.

— Dommen er i samsvar med rettspraksis, sier 76-åringens forsvarer, advokat Ben Fegran, til fvn.no.

Overgrepene mannen er dømt for skal ha pågått i fire-fem år, siden den ene av brødrene var omtrent ti år gammel. Den eldste av guttene er nå 15 år, mens lillebroren er et par år yngre. Under rettssaken fortalte begge detaljert om hvordan mannen, som de så på som en reservebestefar, forgrep seg mot dem.

- Gikk sport i det

76-åringen har besøkt familien, som bor i Grenlands-området, i en årrekke. Han ble kjent med guttenes far da de jobbet sammen en gang på 80-tallet, og selv om han bor i Kristiansand, var han flere ganger i året på lenger opphold hos familien. Den eldste av brødrene fortalte i retten at 76-åringen flere ganger om dagen stakk hånden sin ned i guttens bukser.

Mannen ble avslørt da guttenes far kikket gjennom nøkkelhullet på badet i familiens hjem.

I retten hevdet 76-åringen at overgrepene ikke var seksuelt motivert, ifølge Varden. «Det bare falt seg sånn. Det gikk sport i det», skal han ha sagt.

— Under etterforskningen sa mannen at handlingene var seksuelt motivert. I retten ville han ikke være med på det. Men det sier seg jo selv at dette var seksuelt, sier aktor i saken, statsadvokat Kjetil Omholt, til fvn.no.

Skrøpelig helse

Nedre Telemark tingrett trodde ikke på at mannens versjon. Tvert imot konkluderte retten med at handlingene var så alvorlige at de må dømmes som «seksuell omgang», ikke «seksuell handling», ifølge Varden. Retten fant det skjerpende at overgrepene pågikk over lang tid og at mannen misbrukte barnas og foreldrenes tillit.

Statsadvokat Kjetil Omholt la i retten ned påstand om to år og tre måneders fengsel. Straffen ble et halvt år mindre, siden tingretten la noe vekt på mannens høye alder og skrøpelige helse.

— Dommen er grei. Straffen er litt lav, men ikke eksepsjonelt lav. Han er redusert både kroppslig og psykisk, sier Omholt.

76-åringen har hele tiden bare erkjent straffskyld i forhold til den ene av guttene. Ifølge mannens forsvarer er det foreløpig uklart om dommen ankes.

— Det vet jeg ikke sikkert enda, sier Ben Fegran.

Mannen er dømt to ganger tidligere. Da var det yngre jenter som var hans ofre.