LILLESAND: — Vi har bedt Degus Bau rydde opp. Avvikene er ikke systematiske og det er grunnen til at vi stanset granskingen. Saken er nå et forhold mellom Degus Bau og de ansatte. Flertallet har fått riktig lønn og avvikene er små, mener informasjonsjef Lars Gunnar Nag.

«Det er ikke identifisert noen form for systematikk i avvikene. Det synes imidlertid som om selskapet ikke har hatt tilfredstillende rutiner og kontroll i forhold til lønnsområdet. Selskapet bør gjennomgå og forbedre sine rutiner», skriver PWC i en oppsummering.

— Det er utrolig at ingen av granskerne har kontaktet oss som har krav mot Degus Bau. Jeg er utrolig skuffet og kan ikke forstå at dette skal være så vanskelig å finne ut av. Men vi gir ikke opp, sier László Takács, som sluttet på E 18 anlegget fordi han ikke orket mer av det han kaller lønnsrot.

Mange har sendt krav PWC ble engasjert av Agder OPS Vegselskap like før jul, da stortingsmann Freddy de Ruiter utfordret OPS-selskapet i forbindelse med at tre tidligere ungarske E 18 arbeidere satt på en hytte i Grimstad og ventet på resten av lønna.

Agder OPS Vegselskap hadde da over lengre tid vist til en rapport fra Statens Vegvesens internrevisjon, som konkluderte med at Degus Bau var et bra firma og at de ansatte, med få unntak, fikk sin riktige lønn.

Til tross for vegvesenets rapport har ungarske arbeidere opprettholdt påstandene og sendt sine krav til Norsk Arbeidsmandsforbund. Til slutt valgte OPS selskapet å engasjere PWC for å komme til bunns i saken.

«Gir ikke fullstendig oversikt» PricewaterhouseCoopers (PWC) konkluderer nå med at det ungarske E 18 selskapet Degus Bau ikke har tilfredstillende rutiner og kontroll i forhold til lønnsområdet.

Men dypere i ungarernes påstand om manglende lønn kom ikke PWC. Påstandene om timetalljuks og de omstridte kontantforskuddene ble aldri sjekket. Heller ikke den enkeltes bankutskrift er sjekket.

«I og med at arbeidet ble stilt i bero, er undersøkelsene ikke sluttført i henhold til mandat. Den dokumentasjonen PWC har mottatt gir ikke en fullstendig oversikt over den enkeltes lønnsutbetaling», skriver revisjonsfirmaet, som aldri var i kontakt med noen av de misfornøyde E 18-arbeiderne.

— PWC snakket med Degus Baus forretningsfører, deres norske advokat, selskapets bankforbindelse og Statens Vegvesens internrevisjon, som tidligere har gransket Degus Bau, sier Nag.

Tre selskap på to år Nag bekrefter at PWC ikke har undersøkt påstanden om at de ungarske E 18-arbeiderne har fått betalt for færre timer enn det de faktisk har jobbet. Nag bekrefter også at PWC kun har gjennomgått lønnsåret 2008. I følge Nag skal det av en total utbetaling på 12 millioner kroner være funnet avvik på cirka 280.000 kroner begge veier. 35 ansatte skal ha fått for lite, resten av de 115 har fått riktig eller for mye penger.

På to år har de ungarske E 18 arbeiderne vært ansatt i tre selskaper, først Degus Bau, så Makon og deretter Kristiansand Hus og anlegg. Men det er samme ledelse som har sendt ungarerne til Norge og E 18 anlegget.

— Ville dere engasjert samme bemanningsselskap igjen?

— Det er ingen aktuell problemstilling. Vi har kun kontrakt med CJV E 18, sier Nag.

Inntil i fjor sommer hadde det ungarske bemanningsselskapet Degus Bau kontrakt med den tyske entreprenøren Meister. Da Meister ble skviset ble hovedentreprenør CJV E 18 kontraktspartner. I CJV E 18 er entreprenørgiganten Bilfinger Berger største aktør.

— Vi føler det nå er tatt grep og har for øvrig ingen kommentar, sier Kyrre Lian i CJV E 18. «Kan være misforståelser» Advokat Bjørgulv Rygnestad har representert Degus Bau NUF i Norge. Han har ikke lest rapporten, men fått den referert fra Agder OPS Vegselskap.

Rygnestad har tidligere avvist lønnsjuks. Nå sier han konklusjonen fra PWC totalt renvasker Degus Bau og samtidig viser at Fædrelandsvennens fremstilling av ungarersaken er skivebom.

— Hvorfor har da et 40-talls ungarske E 18 arbeidere sendt kravbrev til Norsk Arbeidsmandsforbund og bedt om hjelp til å få lønna de mener Degus Bau skylder dem?

— Det kan være misforståelser. Vi har ikke hørt noe om slike krav. PWC-rapporten viser til mindre feilutbetalinger, men det er ikke snakk om sosial dumping slik det er hevdet, sier Rygnestad.

— Synes du det er en svakhet ved rapporten at ingen av de misfornøyde ungarerne har fått komme til orde?

— Nei, ikke så lenge PWC har hatt nok til å komme med en konklusjon. Dessuten har jeg oppfattet dette som en dokumentkontroll, sier Rygnestad.

Advokaten mener forholdene i Degus Bau viser at alt er «så godt som i orden», men at det er enkelte avvik og at disse kan skyldes kontantutbetaling i Ungarn.

Ingen uavhengig instans har gransket ungarernes påstander om lønnsjuks. Arbeidstilsynet var en kort periode inne i saken og anbefalte arbeiderne å gå til politiet. Dette ble forsøkt, men politiet avviste dem.