Les også: — Viktig å være ærlig med barna

KRISTIANSAND: Det var klokken 09.17 i går at politiet fikk inn melding om at en niåring angivelig skal ha blitt voldtatt på skoleveien i Vågsbygd. Kort tid etterpå ble en 17-åring pågrepet, siktet for paragraf 192 i straffeloven, altså voldtekt.

17-åringens advokat Harald Johannessen, som overtok som forsvarer i dag, har vært i møte med sin klient i ettermiddag.

— Han er fortsatt like overrasket over siktelsen. Han er etter forholdene rolig, og sikker på at når de tekniske bevisene kommer på plass så vil han bli sjekket ut av saken, sier Johannessen, og legger til:

— Han er veldig, veldig lei seg. Han synes dette er helt forferdelig.

Begjært varetektsfengslet

Politiet har begjært 17-åringen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll, samt medieforbud, i tillegg til to ukers fullstendig isolasjon. Det vil si at han i de to ukene kun kan ha kontakt med fengselsbetjentene og sin advokat.

— Begrunnelsen for dette er bevisforspillelsesfaren. Dette med at vi vil ha isolasjon i to av ukene, begrunner vi med at han ikke skal ha kontakt med andre innsatte, for disse kan være en kanal til andre utenfor. Vi er ikke ferdig med bevissikringen ennå, og mener det er nødvendig med disse restriksjonene, sier politiadvokat Ingrid Thorsen til fvn.no.

17-åringen vil begjære seg selv løslatt.

— I og med at han ikke har noen kjennskap til dette, så er det ikke naturlig å samtykke til varetektsfengsling, sier 17-åringens advokat.

Fengslingsmøtet vil bli avholdt i morgen.

Kritisk til isolasjon

Johannessen er kritisk til at politiet ønsker å isolere 17-åringen fullstendig i to uker, med tanke på guttens unge alder.

— Å fullstendig isolere en 17-åring er så tøft at jeg selvfølgelig kommer til å motsette meg det. Normalt sett skulle man koblet inn barnevernet og fått et alternativ til fengsel, påpeker Johannessen.

— Politiet kvier seg jo for dette. Vi har en høy terskel for å fengsle mindreårige. Men det skal selvfølgelig vurderes i henhold til grovheten av lovbruddet, og når det er av denne karakteren så mener vi det ikke er uforholdsmessig, sier politiadvokat Thorsen.

17-åringen er ikke straffedømt tidligere.

- Det har blitt skrevet at han hevder han ikke var i området på gjerningstidspunktet?

— Det stemmer ikke. Han bor like i nærheten og tok bussen fra området rundt dette tidspunktet, forklarer Johannessen.

- Så han mener det er uheldige omstendigheter som gjør at han er siktet i saken?

— Han mener det, sier Johannessen.