MANDAL: Allerede kort tid etter klokken 16.00 i går ble danskenes forliste jolle observert av en dansk seilbåt. Besetningen ringte inn en bekymringsmelding til politiet klokken 16.21. Til politiet har de to overlevende forklart at de også så seilbåten.

— En seilbåt passerte mellom 100 og 150 meter unna dem. De prøvde å fange oppmerksomheten deres ved å vinke med en åre, men fikk ikke kontakt, sier politistasjonssjef Bjart Gabrielsen i Mandal til VG Nett.

Seilbåten ble bedt om å ligge ved den forliste båten til redningsskøyta kom, men været var for dårlig.

En time senere, klokken 16.55, kom redningsskøyta "Hvaler" til stedet, utenfor Ryvingen fyr.

Søkte i to timer

- Vi fant en fiskekasse og en fjellstøvel som vi tok ombord i redningsskøyta, sier skipperen ombord på "Hvaler" til fvn.no.

Deretter søkte skøyta i området i én time og 55 minutter.

- Vi hadde tak i havaristen flere ganger, men slepetrossa ble slitt av. Båten var for tung av vann, og sjøen for høy.

Etter hvert var det ikke lenger mulig å få tak i fanglina til jolla for å sette på et slep.

(Saken fortsetter under bildet)

BAUGEN OPP: Her ligger båten, sannsynligvis danskenes båt, med baugen i været og akterstevnen tungt lastet med vann. FOTO: RS 124 HVALER/REDNINGSSELSKAPET "Hvaler" spurte deretter om redningsskøyta "Ægir" også skulle settes inn med kran og dykker.

Det ble imidlertid gitt ordre fra redningssentralen om å avblåse søket.

— Det var ikke sannsynlig at det fantes folk i nærheten, så "Hvaler" fikk beskjed om å gå inn igjen, sier Andreas Bull ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til fvn.no.

Etter det fvn.no kjenner til, skal avgjørelsen om å avblåse ha blitt diskutert blant redningsmannskapene på brygga etter at "Hvaler" kom inn ved 19.00-tiden.

Ikke alle enige

— Ikke alle skal ha vært enige med HRS, også av den grunn at hvis båten ble liggende over natta, kunne andre båter gå i den.

Men avgjørelsen ble fattet ut fra det faktum at det daglig blir funnet drivende båter langs sørlandskysten.

Andreas Bull i redningsselskapet forteller at totalt 160 drivende båter er meldt inn i farvannet utenfor Mandal bare i løpet av 2010.

— Det er dessverre slik at vi stadig finner drivende båter, og det forelå ingen melding om savnede på det tidspunktet vi fant denne båten, sier han.

Forsøkte slep

— De forsøkte å feste slep i båten for å ta den med inn til land, men det var for mye sjø til at de klarte det, sier Bull.

- Var det danskenes båt som "Hvaler" forsøkte å berge?

- Det tror man, funnstedet og tidspunktet passer, i tillegg til de visuelle observasjonene, sier Bull.

Selvpining

Fem timer senere nådde Søren Thuesen (24) frem til bebyggelse på Skjernøy og fikk til slutt varslet om forliset og at én person var på land på Sandøy, og at ytterligere fire personer var savnet.

At båten han og vennene kantret med ble funnet knappe to timer etter forliset, er forferdelig å tenke på for alle i redningsselskapet.

- Det blir bare selvpining å tenke at vi kunne gjort noe annerledes når vi nå sitter med fasiten, sa Erik Walle ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til VG Nett. tidligere i dag.

Finner stadig båter

Til fvn.no forteller også politiet på Agder om daglige funn av drivende båter.

- Vi har fått melding om tre drivende båter i dag, sier operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt til fvn.no.

I går ble det meldt om fire.

— I etterpåklokskapens lys er det lett å si at vi kunne gjort ting sånn og sånn. Vi fulgte vanlige prosedyrer. Ingen var meldt savnet og vi hadde ingen opplysninger som kunne kobles til båten slik at vi burde skjønt hva som var den egentlige situasjonen, sier Walle til VG Nett.