MYKLAND: — Noe av det første jeg gjorde da vi kom hjem søndag ettermiddag var å åpne alle vinduene og få sengetøyet ut til lufting. Nå er huset skrubba og vaska. Jeg kjenner nesten ingen røyklukt inne lenger og det var godt å kunne henge klær på snora igjen, sier Ingebjørg Mjaaland.

Familien Mjaaland bor like bak brannledelsens hovedkvarter i sentrum av Mykland. Røyken er borte. Tre fire strømaggregater står og durer like ved husveggen. Helikoptre med vannkurver svever over huset.

— Jeg hører nesten ikke bråket. Er blitt vant med det, men det blir godt når livet kommer tilbake til normalen igjen, sier fru Mjaaland, som har hatt en travel uke.

Midt i brannkaoset skulle hun og mannen gifte bort en datter. Vielsen måtte flyttes til Froland. Mykland kirke var branntruet og røykskadd.

- Glade for at huset står

Nå går skogbranndramaet mot slutten. Tilbake ligger brente hytter, svart skog, sot og røyklukt. Myklendingene har flyttet hjem og er optimistiske.

— Nå er vi bare glade for at huset står. Det lukter skogbrann på utsiden og huset må nok vaskes. Men det får komme etter hvert, sier Ingebjørg Mjaaland.

— Hvis hus må vaskes bør det være en forsikringssak. Nå har myklendingene lidd nok, mener Froland-ordfører Sigmund Pedersen.

De fleste fjernsynsbilene og journalistene har forlatt Mykland, men fortsatt er Sigmund Pedersen en travel og ettertraktet mann. I tillegg til etterslukking, sikring og opprydding er oppgjørets time kommet.

I Mykland sentrum har Sivilforsvaret så smått begynt å rydde sammen utstyr. Brannmannskaper tar seg en pust på bakken. En haug brente slanger vitner om dramaet de har vært gjennom.

Må vaske kommunale bygg

Kommunens vaktmester Leif Thorsen står ved Mykland skole og prøver å snakke i telefonen, men helikoptertrafikken over ham gjør det vanskelig.

— Jeg må organisere vasking av kommunale bygg. Sot fra skogbrannen og labbing fra 200 mann har satt sitt preg, men dette klarer vi, sier Leif Thorsen.

Alle vinduene på skolen i Mykland står på vidt gap. Røyklukta skal ut. De 24 elevene må avslutte skoleåret på skolen nede i Froland.

Men dagliglivet begynner å vende tilbake til den brannherjede bygda.