Kristiansand: – Jeg har ikke merket noe i dag. Jeg ser vanligvis ikke på prisene når jeg skal handle standardvarer. Disse varene må vi jo ha uansett. Økningen vil nok merkes, men jeg tror ikke det vil gi noen store utslag for oss, sier Ingrid Andersen som var ute på handletur med sønnene Valdemar (1,5 år) og Markus (3).

Matvareprisene stiger

Årets økning i matvarepriser er de kraftigste på over tjue år, og Landbruks— og matdepartementet melder at prisene på norskproduserte varer øker med 3,25 prosent. For en familie på to voksne og to barn vil dette bety en økt utgift på rundt 1500-2500 kroner i året. En del av økningen skjer nå i juli, resten i januar til neste år.

– For ille.

– Det er for ille at prisene settes opp. Spesielt når det er snakk om frukt og grønt, som er de sunne matvarene, sier Hanne Kjærnet (25) som var ute og handlet i går ettermiddag.

Hun snakker om de nye prisene på råvarer, og som rammer kjøtt, frukt og grønt samt meieriprodukter.

– Jeg har ikke lagt så mye merke til det i dag, men det skyldes nok at jeg akkurat kom hjem fra ferie og ikke har handlet på en stund. Vanligvis er jeg veldig opptatt av priser, forteller Kjærnet.

NYETABLERTE: Tor Erling Nordgaard Tveit og Camilla Johansen er bekymret for de unges økonomi når prisene på matvarer økes. Foto: Reidar Kollstad. Kan skape vansker.

Tor Erling Nordgaard Tveit (21) fra Treungen i Telemark og Camilla Johansen (19) fra Kristiansand kom ut fra butikken med en handlekurv full av varer.

– Med tanke på kvantum vi har kjøpt i dag merkes økningen. Vi flyttet akkurat til byen, så alt må kjøpes inn.

Han tror ikke de vil merke økningen like godt ved mindre handleturer, men mener allikevel at de økte prisene kan skape vansker for unge og uetablerte.

– Det er for galt at matvareprisene økes. Med et stramt budsjett blir det mange prioriteringer, og det er ikke alle som greier det, mener Tveit.

Kristina Birkeland i kassa på Kiwi Lund kan fortelle at de ikke har fått noen negative kommentarer eller reaksjoner i løpet av dagen.

– Det er sikkert noen som har merket det, men ingen har sagt noe, konkluderer hun.

Matvareprisene stiger