KRISTIANSAND: Det tidligere rusbelastede paret i Kristiansand fikk besøk av de to ranerne om kvelden 1. juni i fjor. Selv har ranerne har nektet for enhver befatning med ranet, har retten har stolt mer på ransofrene. De to ranerne har også vært i rusmiljøet.

Ifølge dommen ble mannen som bodde i huset der ranet fant sted tvunget til å krype rundt på gulvet som en hund, og bjeffe. ”Mens han krøp rundt, ble han slått en rekke ganger av den ene raneren med en kulehammer – både mot hodet og kroppen. Det var harde slag. Det sprutet noe blod på raneren, som ble sint og slo enda hardere. De tiltalte ble enige om ikke å slå ham så hardt i hodet. Da kunne han bli alvorlig skadet, og han var ikke verdt å sitte inne for det.

De tiltalte sa at de skulle tisse på ransofferet, og stappe hodet hans ned i toalettskålen. De tiltalte skulle ha penger, og kom med forskjellige forslag til hvordan de fornærmede kunne skaffe dette. Herunder at det mannlige ransofferet kunne rane en kiosk i nærheten, bryte opp telefonautomater eller at samboeren hans kunne selge narkotika for dem”, heter det i dommen.

Under ranet ble det tatt mellom 5.000 og 6.000 kroner i kontanter, mobiltelefoner og andre gjenstander.

Det mannlige ransofferet kom seg ut av huset, og etter hvert ble en drosjesjåfør gjort kjent med hva som hadde skjedd. Politiet ble tilkalt. Dagen etter ble begge de tiltalte plukket ut ved en fotokonfrontasjon.

Kristiansand tingrett har dømt den ene raneren, som nå er 20 år, til ubetinget fengsel i ett år. Den domfelte er i perioden fra han var 17 til han var 19 år domfelt seks ganger. Den andre raneren var 21 år på ranstidspunktet, og er i perioden fra 2005 til 2008 dømt fire ganger, blant annet for utpressingsforsøk. Han fikk ubetinget fengsel i åtte måneder.

Retten bestod av dommerfullmektig Eirik Tertnes og meddommerne Sissel Mosby Nilsen og Arnfinn Strømme.