Burger— og pølseservering på nattetid bidrar til vold og bråk i helgene, mener Det kriminalitetsforebyggende råd. Nå ber de justisminister Knut Storberget om å stenge matbodene i de store byene.

**Les også:

Potet-stopp skaper vold**

«Fastfood» medfører knuffing

Sammen med restaurantene, er burgersjappene og andre nattåpne matboder åsted for fyllebråk, vold og ikke minst forsøpling. Det kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD) ønsker først og fremst at tidene for salg og skjenking av alkohol reduseres i forhold til i dag, men nevner i en henvendelse til justisministeren matsalg som et problemområde på linje med skjenketider, skriver Adresseavisen.

  • Mye av opphopningen av svært berusede personer om nettene skjer i tilknytning til salgssteder for såkalt «fastfood» som regelmessig medfører knuffing, slåssing og ikke minst stor forsøpling, sier styreleder for KRÅD, Kjellbjørg Lunde, til avisen.

Hun mener færre matboder og endrede åpningstider er tiltak som kan settes i verk.

Det kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD) er regjeringens spesialorgan for forebygging av kriminalitet.

Møter motstand

Men forslaget møter motstand fra Stortinget. - Dette forslaget bryter med grunnleggende rettsprinsipper, sier Jan Arild Ellingsen (Frp), nestleder i justiskomiteen, til VG.

Han får også støtte av justispolitisk talsmann i KrF, Hans Olav Syvertsen. - Det er ikke myndighetenes oppgave å bestemme når folk skal få seg en hamburger, sier han.

Straffes for pølsebu

I Farsund kan du kjøpe øl til klokka halv tre på natta, men er du full og trenger mat har du et problem. Politikerne har bestemt at gatekjøkkenet Jafs må stenge klokka to fredag og lørdag, en halv time før ølkranene stenges. Begrunnelsen er at det blir for mye bråk og fyll rundt gatekjøkkenet.

— Det er forskjellsbehandling. Vi vil gi folk mat, og er ikke skyld i at folk har blitt fulle. Hvorfor skal vi straffes for det? spør innehaver Mia Iversen på gatekjøkkenet Jafs. Tidligere fikk hun servere pølser og hamburgere til klokka tre på natta, men nå er det redusert til klokka to.

Hindrer bråk

Kåre Unhammer mener det er masse bråk i denne gata, og derfor bør det straffes.

  • I mange år har vi hatt trøbbel her. Vi ønsker ikke mer leven i sentrum, og ville gjerne sett at skjenketiden også sluttet tidligere, sier Unhammer. Han mener det har vært mye slåssing på dette området, og derfor mener han det er riktig å stenge gatekjøkkenet tidligere.

Innehaver Mia Iversen hevder derimot at det er et svært lite antall voldsepisoder ved gatekjøkkenet. Hun kan kun nevne en eneste episode hvor det var slåssing klokka 20 på kvelden, og politiet kom først en time senere.

Må begynne

Torrey Skeibrok, (KrF) er leder i Utvalget for oppvekst som har bestemt at gatekjøkkenet må stenge klokka to.

— En plass må vi begynne. Hvis gatekjøkkenet er stengt er det ingen andre steder å henge rundt. Da vil de gå hjem mye tidligere, tror Skeibrok. Han mener det ikke er urettferdig å stenge gatekjøkkenet før ølkranene.

Bjørn Andreas Salvesen (FrP) synes det er helt feil. - Mat er medisin for folk som har drukket. Da vil gemyttene dempes. Han vil helst at skjenkestedene og gatekjøkkenet får holde åpent til klokka fem.