Kristiansand: Voldsforskeren mener at samfunnet må beskyttes mot 19-åringen.

Les også: 13 voldsepisoder på to år

Les også: Mor: Ber om unnskyldning til voldsofrene

– Vi ser her et mønster med gjentakelser, og dermed også dype og alvorlige problemer. Han har en så alvorlig voldsløype at problemene må angripes på mange forskjellige måter, sier voldsforskeren.

Hun understreker at det må settes i verk tiltak i fengselet, fordi 19-åringen da er tilgjengelig for behandling. – På generelt grunnlag kan det sies at behandling i fengselet ikke medfører noen resultatgaranti. Det må gjøres individuelle, fokusrettede tiltak. Det er nemlig noen som ikke lærer av reaksjoner og straff. I de tilfeller må det settes inn tilleggstiltak, fremholder Bjørnebekk.

Trenger struktur

– Mange har hevdet at det å sitte i fengsel er som å bli utdannet til å utvikle mer kriminalitet og utvikle mer vold. Er det en korrekt påstand?

– Noen trenger struktur for å bli rettet opp, og slik struktur finnes i et fengsel. Men dette er også individuelt. For noen er fengselsoppholdet og rammen rundt positivt. Andre kan naturligvis knytte kontakter som utvikler kriminaliteten. Men vi skal huske at de fleste er kriminelle før de kommer i fengsel, understreker voldsforskeren.

Tidlig start

Ragnhild Bjørnebekk sier at forskningen viser at en tidlig kriminell start ofte kan bety at den blir vedvarende. I noen tilfeller kan pubertet og ungdomstiden føre til sosiale avvik med utagerende aktivitet i avgrensede tidsperioder.

– Denne aktuelle saken viser at volden er begått i alkoholpåvirket rus. Uten å kjenne saken kan det hende at 19-åringen kan ha fått atypiske rusreaksjoner, sier hun.

– Uansett er det viktigste at den person som skal habiliteres får tilbud om de tiltak som er best egnet. I tillegg til straffen må rotproblemene finnes og tiltak settes inn, mener Bjørnebekk. Hun mener at siden voldsspiralen startet før gutten var myndig, må barnevernet sitte på informasjon som kan bidra til å gi et tilpasset behandlingstilbud.

Relaterte artikler:

17-åring skryter av voldsdommene på nettsted

Aktor: — All tillit er brutt

Nå må 17-åringen sone

18-åring i varetekt etter nyttårsvold — igjen

Fengslet i fire uker

17-åring løslatt mot ny husarrest

Voldsdømte slettet Blink-profilene

17-åring kan gå fri

Slapp husarrest — skallet ned mann

Voldstiltalt (17) dømt til husarrest hele juleferien

Voldsoffer: — Veldig vondt