KRISTIANSAND: Utslippene i vannene øst for Dyreparken kom fram under en inspeksjon tirsdag denne uka.

Fylkesmannen fant forholdene så alvorlige at det er gitt pålegg om umiddelbar stopp i anleggsvirksomheten ved Krogevann, Grasvann og Langsvann.

— Vannet er sterkt misfarget. Det tyder på store partikkelutslipp som vi mener stammer fra E18-utbyggingen, sier Hallvard Berget, overingeniør i fylkesmannens mijøvernavdeling til NRK Sørlandet.

- Svært ille

Blakking av vannet i Krogevann og Langsvann beskrives som svært ille.

Miljøvernavdelingen har vurdert anmeldelse av forholdet.

— Alle de tre vannene har fiskebestander som må tas vare på. Det er usikkert hvor store skader slike utslipp forårsaker, men føre-var-prinsippet tilsier at man må være forsiktig. Ut fra Fylkesmannens oppfatning er det ikke utvist nødvendig aktsomhet i dette tilfellet, heter det på Fylkesmannen i Vest Agders hjemmesider.

Krav til utbygger

I tillatelsen for E18-utbyggingen er det stilt krav til utbygger om å begrense avrenning fra veifyllinger og skjæringer for å opprettholde vannkvaliteten.

I Krogevann og Langsvann finnes det ingen tiltak for å hindre spredning av partikler. I Grasvann ble det tidligere benyttet siltskjørt, men dette er nå fjernet, skriver Fylkesmannen på sine hjemmesider.

Fylkesmannen har pålagt utbygger følgende tiltak for å hindre avrenning:

Utlegging av siltskjørt innen 18.03.2008. Umiddelbar stopp i anleggsarbeidene som berører Grasvann, Langsvann og Krogevann inntil siltskjørt/andre tiltak er på plass.

Hvis ikke situasjonen bedrer seg, varsles det om ytterligere pålegg.