KRISTIANSAND: Det er liten tvil om at de aller fleste kattene er regelrett dumpet av eierne.

Arnfrid Robstad. Foto: Vegard Damsgaard Foto: Vegard Damsgaard

– Hittil i sommer, fra mai til august, har vi tatt inn 114 katter. Det er rekord, og helt vilt. Folk dumper dem alle veier, opplyser Arnfrid Robstad, leder for Dyrebeskyttelsen i Kristiansand.Kattungen Svarteper er en av kattene som er funnet. Svarteper ble i forrige uke funnet i et skur ved Karl Johans Minne skole på Tinnheia. Å dumpe katter ved skoler har skjedd før; der finnes det flust av unger som vil forbarme seg over en søt pus.

Ikke savnet

Katten var tydelig redd da den ble oppdaget av Chris Steven Liestøl (9) under en kasse med strøsand.

– Jeg tok den med, så klorte den meg, og jeg måtte rope etter hjelp, forteller unggutten, som har lite til overs for dem som lot Svarteper i stikken:

– Det er stygt, og ikke følsomt gjort.

Sara Brunton (11) er kattevant, og hjalp sin yngre medelev å håndtere kattungen. Hjemme har hun flere «fostersøsken» og kattemoren Missy, som raskt forbarmet seg over Svarteper med lunken melk.

Gjentatte avisannonser uten respons tyder på at Svarteper ikke er dypt savnet. Om en ukes tid havner den hos Dyrebeskyttelsen for omplassering.

– Grovt uansvarlig

Hjemløse katter er ifølge Arnfrid Robstad et stadig voksende problem i kongeriket. De daglige «kattunger gis bort»-annonsene får henne til å frese; da havner dyrene gjerne i gale hender.

I Kristiansand-distriktet, som også omfatter Søgne, Songdalen, Vennesla og Lillesand, har tallet ligget på 70-80 en normal sommer, men i år har det altså eksplodert.

– Folk lar bare kattene få unger som de gir bort i øst og vest, til folk som absolutt ikke burde ha katt. Det er grovt uansvarlig å la katten få unger hvis ikke man har skaffet nye eiere på forhånd, tordner den engasjerte dyreverneren.

Robstad mener katteeiere må bla opp for kastrering, sterilisering og i ytterste konsekvens avlivning. Hun håper nå et forslag om å påby merking av katter får gjennomslag.

At dumping er et sommerfenomen er ikke nytt. Det er ikke alltid like lett å ta med pus på ferietur, dermed ender det i dyreplageri.

– Det er så brutalt. En katt har ingen mulighet for å klare seg ute på egen hånd, sier Arnfrid Robstad.