LILLESAND — Jeg føler meg dypt ærekrenket. Rapporten stempler meg som løgner. Jeg sto ikke frem for å skade Degus Bau, men for at vi alle skulle få lønnslipp og riktig lønn, sier Weimert Rezsõ.I rapporten regnes han som en av de fem tidligere ansatte revisjonen mener kan ha hatt et hevnmotiv for å kritisere det ungarske bemanningsselskapet.- Revisjonen har visst ikke forstått det, men jeg er fortsatt ansatt. Hvor mye annet kan være feil i rapporten? spør Rezsõ.I mars stilte han solidarisk opp i Budapest sammen med seks tidligere kolleger for å møte internrevisjonen.- Jeg forstår ingenting. Revisjonen sa jeg skulle ha 38.000 kroner. Jeg har ikke fått penger og har knapt nok til mat, sier maskinkjører Rácz Sándor, som ble sparket etter sykdom. KONTRABESKJED.

I revisjonens rapport står det at kjernegruppen på fem har fått innkalling til Degus Bau for sluttoppgjør.- Hvorfor sier ikke rapporten at vi fikk telegram med kontrabeskjed på grunn av avisoppslagene, noe revisjonen vet. Jeg har mistet troen på norske myndigheter, sier László Gyõrik.Han synes det er rart at revisjonen utelukkende vektlegger uttalelser fra ungarere som er i jobb i Norge i dag.- De sier hva som helst av frykt for å miste jobben, mener Gyõrik.- Degus Bau må bare ture frem som de vil. Det skal bli gøy når de må forsvare seg mot skatteetaten, sier László Takács, som venter på sluttoppgjør. HJELPERE.

Monika Thomassen og Olaug Lea fra Lillesand er ungarernes lokale hjelpere. Thomassen ble kjent med ungarere i brakkebyens kantine.Olaug Lea er samboer med en tidligere ungarsk E 18-arbeider. Hun reagerte på at han aldri fikk lønnsdokumentasjon. - Han organiserte seg og fikk senere jobb i et norsk firma med ordnede forhold, sier Lea.- Dette så ungarerne og kom til oss for å få hjelp. De ville også ha lønnslipper, korrekt lønn og bedre arbeidsforhold. Slik startet denne saken, sier Lea.- I over ett år har vi hørt på klagingen og vi sa ja til å hjelpe dem, sier Thomassen. GROVE FEIL.

Nå føler de to kvinnene seg også stemplet som løgnere. De vil aldri mer ha noe mer internrevisjonen å gjøre.- Vi har hjulpet revisjonen med haugevis med dokumenter. Grove feil og misforståelser i rapporten tyder på at de ikke har lest alle papirene, sier Lea.- Internrevisjonen har tatt Thomassen og Lea på alvor og lyttet til deres informasjon, men har altså ikke kunnet dokumentere deres påstander, sier utbyggingsdirektør Lars Aksnes i Statens vegvesen. FLAUE.

Lillesands-kvinnene sier internrevisjonen har fått skriftlig og muntlig samsvarende materiale fra langt flere enn de fem som er nevnt i rapporten.- Hvorfor er ikke de andre blitt hørt? spør Thomassen, som er flau over at de ungarske E 18-arbeiderne får slik behandling av Norge som skal være best i verden på det meste.Hun viser til at revisjonen slår fast at Degus Bau driver seriøst.- Hvorfor slutter folk frivillig og drar hjem til en brøkdel av lønnen hvis Degus Bau er et så korrekt firma? spør Thomassen, som nå setter sin lit til at Arbeidstilsynet rydder opp.Tekst: Helge Corneliussenhelge.corneliussen@fvn.no 909 90 201