KRISTIANSAND: Fridtjof W. Karlsson vil besøke gamle venner i USA, men får ikke reiseforsikring i banken sin. «Du er for gammel,» sa kundebehandler i Spareskillingsbanken.

– Jeg har vært kunde i banken siden 2002. Da kom jeg hjem til Kristiansand etter 51 år i USA. Men i vår bestemte jeg meg for å besøke gamle venner i Florida og New Hampshire igjen, og flybillettene er bestilt. Jeg gikk til banken for å få meg en reiseforsikring, men der fikk jeg beskjed om at jeg var for gammel, sier Karlsson.

– Vi selger bare reiseforsikringer til totalkunder når de er over 75 år. Det er Frende som er vår samarbeidspartner i forsikring, sier assisterende banksjef Vidar Høiby i Spareskillingsbanken.

Alle andre sier ja

Dette svaret gjorde at vi måtte sjekke med en del andre:

Forsikringsrådgiver Sally Wennesland i Sparebanken Pluss sier:

– Vi nekter ikke noen forsikring hos oss. Her vil vedkommende få reiseforsikring, men uten ulykkesdelen som har en aldersgrense på 70 år hos oss. Ellers ville den kostet ca. 800 kroner.

Michelle Krogseter på infosenter if forsikring sier:

– Vi nekter ingen forsikring hos oss. Men er du over 70 år tiltrer noen begrensninger, som ved død og invaliditet. I if ville en reiseforsikring for ett år koste ca. 1200 kroner.

Kommunikasjonsmedarbeider Per Stian Ekroll i SpareBank 1 SR bank sier:

– Vi nekter selvfølgelig ingen å kjøpe forsikringer hos oss. Vi har en Topp-reiseforsikring hvor vedkommende har noen begrensninger men vi tilbyr et ubegrenset beløp på behandlingsutgifter hvis uhellet skulle være ute.

Må begrunne

Vi ringte seniorkommunikasjonsrådgiver Tonje Westby i FNH (Finansnæringens Hovedorganisasjon) som er næringsorganisasjon for bank og forsikring.

– Kan man avvise kunder på bakgrunn av alder?

– Forsikringsselskapene setter selv rammene for de vilkårene de stiller for å tegne en reiseforsikring, og aldersgrenser for å tegne reiseforsikring kan variere fra ett selskap til et annet. Selskapene må uansett forholde seg til Forsikringsavtaleloven som sier at det skal være saklig grunn for avslaget. En kunde som får avslag på å tegne forsikring bør derfor be om å få en skriftlig begrunnelse fra forsikringsselskapet på avslaget. Dersom kunden ikke er enig i begrunnelsen, kan vedtaket klages inn for forsikringsklagekontoret. De vil da prøve vedtaket ut ifra kravet om saklig grunn for avslag, sier Tonje Westby i FNH.

Reiser uansett

I dag reise han til USA. – forsikret av SpareBank 1 SR bank (se over). Det kostet ham 1005 kroner.

Karlsson er født i Rådhusgata i Kristiansand. 23 år gammel i 1951 reiste han med lastebåt fra Kristiansand til Boston. Han åpnet skredderforretning i Concord i New Hampshire hvor han hadde tre ansatte og jobbet med søm til han ble pensjonist i 1991. Da flyttet han til Ocala i Florida. Nå savner han det gode selskapet.

– Har du varslet dine venner «over there»?

– Nei da, jeg skal overraske alle sammen med å stå i døra.

Med forsikring.