Kristiansand: Harald Grønlund er 60 prosent parkeringsvakt og 40 prosent pastor – og hundre prosent tilfreds.

PASTOREN: Lørdag hadde Harald Grønlund byttet ut betjent uniform med pastoruniform da han viet Heidi Elise og Ronny Høgetveit Håland i Iveland kirke. FOTO: PRIVAT

– For meg er det en perfekt kombinasjon, forklarer «parkeringspastoren» fra Kristiansand. Begge plassene handler det om bot og bedring. Om mennesker som faller og må gjøre opp for seg. Lyttende betjent.

Det betyr ikke at 56-åringen ser gjennom fingrene med parkeringssyndere. Der er han like streng som sine utskjelte kolleger.

– Jeg prøver å se mennesker fra en pastorside, også i min jobb som trafikkbetjent. Prøver å være forståelsesfull. Det verste stedet å skrive bot er på sykehuset. Etter å ha skrevet ut en tilleggsavgift kommer kanskje noen ut som har tatt avskjed med en av sine kjære, forklarer Grønlund.

– Da river du boten?

– Nei, ingen parkeringsvakter river den i stykker. Men jeg forhører meg med driftslederen over radio, eller skriver en kommentar bakpå blanketten, forklarer han.

Og han havner, som de fleste parkeringsvakter, i en og annen krangel. Da forsøker han å lytte, være en omsorgsperson. Grønlund mener han tør være mer åpen og personlig enn parkeringsvakter flest.

– Det hender jeg kommer inn på det andre yrket mitt. Det blir mange fine samtaler, også med muslimer, forteller Grønlund, som avviser at han «evangeliserer» i betjentyrket.

Ber for bilistene.

Pastoren har i mange år hatt en mindre stilling i misjonsmenigheten Salem, som fra i høst ble økt til 40 prosent. Her har han ansvar for menighetens besøks— og forbønnstjeneste.

Tidligere har Grønlund jobbet fulltid i begge yrker, men liker best denne vekslingen mellom bibel og gebyrblokk.

Og at parkeringsvaktene har sin misjon, er han ikke i tvil om: De øker tilgjengeligheten både for kunder og forretningsdrivende i Kvadraturen.

– Men det er fort gjort å bli en synder i dag?

– Ja, og verre blir det om politikerne får det som de vil, nemlig å få biltrafikken bort fra byen. Dette vil kverke byen og skremme kundene til Sørlandssenteret. Tenk hvor trist for turistene, lyder bønnen fra parkerings- pastoren.