Kristiansand: Etter å ha kastet egg og prøvd å entre rådhuset, møtte elevene ordføreren ansikt til ansikt.

– Hvor er elevrådet? spurte ordføreren som møtte de fremmøtte ungdomsskoleelevene utenfor rådhuset i går – i pausen i kommunalutvalget.

Savnet elevrådet.

– Jeg kan ikke snakke med 400, men med elevrådet. Hvis dere er så misfornøyd og mener noe med denne demonstrasjonen, må dere gå hjem, skrive ned noen punkter og komme til meg med dem, poengterte han.

– Hva hjelper det da, spurte elevrådsrepresentant Åsne Dale henvendt til Sørensen.

– Fordi vi må vite virkeligheten, kvitterte Høyre-ordføreren, vendte ungdommen ryggen og forsvant inn på rådhuset igjen.

Tilbake sto en skokk ungdomsskolelever med en rekke ubesvarte spørsmål.

– Det er helt unødvendig å skrive ned «noen punkter», jamret 9F-elev Simon Gramvik.

Er fremtiden.

– Greia er at vi har for lite penger i skolen, og at klassene våre blir splittet opp og delt inn i nye grupper. Det er ikke bra med tanke på at det siste året vårt på skolen er så viktig. Politikerne bruker mye penger på Kilden, men skolen er viktigst. Vi er fremtiden, understreket elevene Anna Ravnaas og Sara Myklebust.

Grunnen til at nærmere 200 åttende— og niendeklassinger i går troppet opp på Øvre torv med små og store plakater med påskriften «Mer penger til skolen» og «Nei til kutt», er enda trangere økonomiske tider ved Oddemarka fra høsten. Skolen må kutte tre lærerstillinger, én million i budsjettet og samle flere elever i færre klasser på grunn av 25 færre elever neste skoleår. Det er stykkprisfinansieringen politikerne innførte i 2005 som slår ut. Det følger penger per elev.

Det blir verre.

– I tillegg opparbeidet Oddemarka skole seg et underskudd, jeg tror det var på cirka 800.000 kroner, i fjor, sier skoledirektør Marie Føreland.

Jørgen Kristiansen og KrF-kameratene er budsjettansvarlige. Partiet varsler at turbulensen i Kristiansand-skolen ikke er over.

– Om to år blir det enda verre. Det ligger inne et stort kutt for 2011 og 2012, jeg tror det er snakk 18-20 millioner til sammen. Men det er ikke dermed sagt at kuttene blir gjennomført, sier Kristiansen.