LILLESAND: — Jeg tror ikke lenger det er nok å bare sjekke dokumenter. Vegdirektoratets internrevisjon må i større grad være aktive ute på anleggene for å få ting på plass, sier nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Helge Haukeland.

Vegdirektoratets internrevisjon har flere ganger sjekket E 18-selskapene uten å finne klanderverdige forhold. Revisjonen friskmeldte i sin tid det ungarske bemanningsbyrået Degus Bau. Revisjonen mente de første ungarerne som fortalte om lønnsrot var hevngjerrige.

Avslørt

Nylig avslørte imidlertid Arbeidstilsynet at 32 tyske sjåfører i lastebilselskapet Multitrans har jobbet opp til 19 timer lange dager, brutt kjøre- og hviletidsbestemmelsene og ikke har fått overtidsbetaling. Denne uken kom feriepengene og restkrav er sikret med garanti.

I tillegg sitter Norsk Arbeidsmandsforbund med nær 60 lønnskravsaker fra ungarske E 18-arbeidere i Degus Bau. Ungarerne har senere vært ansatt i to nye selskap, Makon og Kristiansand Hus og Anlegg, begge drevet fra Degus-kontoret i Ungarn og Norge.

Nye saker

  • Jeg tror ikke disse arbeiderne lyver, og jeg beklager sterkt at vi så langt ikke har klart å hjelpe dem, sier Helge Haukeland, som vil gripe fatt i ungarersaken på nytt etter ferien.

Advokat Ole Johan Storaker i Lillesand bekrefter at han har flere ferske oppdrag fra ungarere, som krever lønn og feriepenger.

— Vi snakker om personer som har lønnskrav både mot Degus Bau og Kristiansand Hus og Anlegg, sier Storaker.

- Grundig undersøkt

  • Vi mener vi har gjort en grundig jobb og jeg stiller meg uforstående til kritikken, fungerende regionsjef i Region Sør, Finn Ole Jørgensen.

Han presiserer at det ikke internrevisjonens primæroppgave å kontrollere eksterne selskaper, selv om det har skjedd noen gang i den senere tid. I tillegg er de ikke er byggherre for prosjektet.

Fædrelandsvennen har gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med internrevisjonen. På grunn av ferieavvikling har det ikke vært mulig.

— Vi har gjennomført flere kontroller og stikkprøver av arbeidstid, timelister og utbetalinger hos våre underleverandører. Når i tillegg ikke Vegdirektorats internrevisjon fant noe kritikkverdig, så føler vi oss på trygg grunn, sier informasjonsansvarlig i Agder OPS, Lars Gunnar Nag.