KRISTIANSAND: Munksgaard var avismann gjennom hele sitt 47 år lange yrkesaktive liv. Bare 19 år gammel, på fredsdagen 8. mai 1945, meldte han seg til journalisttjeneste i Christianssands Tidende.

I 1959 ble han ansatt i Fædrelandsvennen hvor han i mange år arbeidet med utenriksjournalistikk. Blant annet lagde han reportasjer fra Berlinmurens bygging, Sovjets innmarsj i Tsjekkoslovakia og han var i Guatamala da revolusjonen brøt ut.

Munksgaard engasjerte seg for mennesker i nød. Med fortellinger om sine inntrykk fra Bangladesh, Biafra og andre områder hvor mennesker var rammet av krig og sult, fikk han lesere til å tømme sine lommebøker for de som trengte det.

Prisbelønnet I 1972 ble Mungsgaard og fotograf Trygve Skramstad tildelt Hirschfeldprisen for medmenneskelig skildring av krigens nød i Bangladesh. Artiklene førte til en innsamlingsaksjon i Fædrelandsvennen til bygging av et barnesykehus i Bangladesh. Dette var starten for innsamlingsfondet som holdes ved like av Rajshahi-kommiteen i Kristiansand.

Da Fædrelandsvennens hus ble sprengt i luften i 1972 satte Munksgaard i gang reportasjeledelse mens det ennå brant på torget. Ikke en eneste avisdag gikk tapt som følge av eksplosjonen. For dette arbeidet ble han tildelt Narvesenprisen.

I bokform Munksgaard var kulturredaktør i Fædrelandsvennen gjennom en årrekke. Hans utvidede kulturbegrep omfattet også hvordan svake og eldre ble tatt hånd om i samfunnet. Mye av det Munskgaard skrev har kommet ut i bokform. Hans mest kjente artikler er å finne i bøkene «Smelt mitt frosne hjerte» og «Alltid på en lørdag».

I 2002 ble Munksgaard rammet av kreft, men hadde fått oldebarn og ønsket å leve. Torsdag 4. januar ble han rammet av hjerneblødning og hjerteinnfarkt, og i løpet av få timer døde han.

Munksgaard etterlater seg kone, fire barn, barnebarn og oldebarn.

Teksten er skrevet på bakgrunn av Egil Remi-Jensens, tidligere sjefsredaktør i Fædrelandsvennen, minneord.