AGDER: Det kommer fram i en nasjonal undersøkelse om politireformen som ble lagt fram i går.

Politimester Bjørn Hareide kan bare bekrefte at hverdagskriminaliteten på Agder blir forsømt.

— Vi har vært nødt til gjøre prioriteringer og ta det viktigste først. Vi klarer ikke alt på en gang, sier Hareide.

Etter at politireformen ble innført i 2002 har politiet på Agder prioritert sedelighetssaker, barn og unge og alvorlige kriminalsaker. Det har skjedd på bekostning av hverdagskriminalitet som skadeverk og innbrudd.

Det merker også publikum. På Agder er det bare litt over 30 prosent av befolkningen som sier de har et ganske godt eller svært godt inntrykk av politiets håndtering av hverdagskriminalitet.

Misfornøyd

Etter 2002 har det også forsvunnet 40 stillinger på Agder. Det har altså både publikum og ansatte fått merke.

Bare en av tre ansatte sier de er fornøyde med reformen. Over halvparten mener det nå er behov for å gjøre større eller mindre forandringer.

I tillegg til at hverdagskriminaliteten blir forsømt, opplever også politifolk at de er blitt mindre synlige og at kontakten med publikum er blitt dårligere.

— Politifolk som er ute, gir stadig tilbakemelding om at de skulle ha ytt mer bistand enn det de gjør i dag, sier Ernst Olav Lunde, hovedtillitsvalgt i Politiets Fellesforbund på Agder.

Han konstaterer at de ansatte også trives dårligere.

— Når materiellet er dårlig og når politiet sliter med å få vaktlister til å gå opp, så er det klart at det gjør noe med folk over tid. Selv om vi skal være forsiktige med å si at dette er den eneste årsaken, sier Lunde.

Prioriteringer

Politimester Bjørn Hareide står fast på prioriteringene som er gjort etter at politireformen ble innført.

— Det er viktigere for å oss å være tilgjengelige for et barn som har blitt utsatt for utukt enn å oppklare et tyveri, sier Hareide.

— Det er også viktigere for oss å avdekke en innførsel av fire kilo amfetamin før vi begynner å løpe etter brukerne på gata, sier han.

Undersøkelsen som ble lagt fram i går er utført av Agenda Utredning og Utvikling AS. Over halvparten av de ansatte i Agder politidistrikt har svart på undersøkelsen.