KRISTIANSAND: Onsdag ettermiddag fortalte lederne ved politistasjonene i Arendal og Kristiansand om erfaringene rundt alkoholskjenking, under konferansen til Folkehelseforeningen.

De siste fem årene har det i snitt blitt anmeldt 15,1 voldshendelser i Kvadraturen hver måned. Siden skjenketidene ble redusert med én time har det i snitt blitt anmeldt 14,8 voldshendelser i måneden.

— Vi synes det er en endring i riktig retning, sa politistasjonssjef ved Kristiansand politistasjon, Ole Hortemo, under sitt innlegg. Han poengterte likevel at en konklusjon ikke bør trekkes før ordningen har vart i minst et år.

Anbefalte reduserte skjenketider

Da endringene i skjenketidene ble tatt opp til debatt i slutten av 2007, var politiet blant høringsinstansene som sa sin mening. Konklusjonen ble at det forelå en klar sammenheng mellom vold og alkohol, og derfor ble reduserte skjenketider anbefalt.

— Det var ikke bare egenrefleksjon, men kombinert med kunnskap om det lokale kriminalitetsbildet, sa Hortemo.

På 90-tallet ble mellom 100 og 110 voldssaker anmeldt i Kvadraturen årlig. Etter årstusenskiftet doblet antallet anmeldte saker seg. Målet er nå å redusere voldstallene for Kristiansand sentrum.

På spørsmål fra salen om hvorfor politiet ikke anbefalte å redusere skjenketiden med flere timer svarte Hortemo slik:

— Vi er usikre på om det er riktig å begrense skjenkingen i mer enn en time. Hadde skjenkingen blitt begrenset til midnatt, ville antall private fester økt. For politiets del er det bedre å konsentrere folk i byen fremfor å sende patruljer til ytterkantene av byen.

Fulle menn slår i fylla

Undersøkelser politiet har gjennomført viser at 91 prosent av voldsepisodene skjedde etter midnatt i helgene i tre-fire sentrumsgater.

Politiet har dessuten en klar formening om hvem som er ansvarlig for sentrumsvolden.

— Vi snakker om fulle mann ruset på alkohol som slår, sier politistasjonssjefen, og forteller at den «vanlige» voldsutøver er en 25 år gammel mann som har drukket seg full på alkohol kjøpt ved byens utesteder.

Politisjefen roser Natteravnene for deres innsats etter at de nye skjenketidene trådte i kraft, og forteller at det å plassere ut ledige patruljebiler på strategiske steder nattestid har gitt gode resultater.

— Det er ikke tilfeldig hvor vi plasserer patruljene, sier Hortemo til fvn.no. 7/Eleven er blant stedene hvor flere politipatruljer ofte står plassert på natta i helgene.

Ser mot Kristiansand

Også i Arendal holder tappekranene åpent til klokka 02 på natta, men i sommermånedene øker åpningstidene. Politiet liker regimet som Kristiansand har innført.

— Det er tyngre for oss på sommeren. Det er mye folk i byen og vi skal samtidig avvikle vår egen ferie. Vi har jo ikke like store ressurser som resten av året, sier politistasjonssjef Jan Sverre Krogstad ved Arendal politistasjon, til fvn.no.

Fra 2005 til 2006 økte volden i Arendal med 50 prosent, fra 140 til 210 anmeldte voldssaker i snitt hver måned. Også ordensforhold har politiet fått flere anmeldelser på.

— Vi vil gjerne ha skjenketider som i Kristiansand, sier Krogstad, og påpeker at det kan bli en realitet i fremtiden. Politikerne i Arendal skal senere i år vurdere saken.