KRISTIANSAND: I nesten en måned har nestleder i bystyregruppen Kai Odd Henriksen hatt gjentatte samtaler med Storbukås for å få ham til å trekke seg helt ut, fordi Henriksen — og andre - mener Storbukås som person stenger for borgerlig samarbeid med KrF og Høyre og sender Frp ut i et maktesløst ingenmannsland.

Tok ordet Da Storbukås tok ordet på medlemsmøtet torsdag - og kun trakk seg som ordførerkandidat - sjokkerte det derfor flere av partiets sentrale tillitsvalgte.

De var sikker på at han ville trekke seg fra førsteplassen også og innse at kampen var tapt.

— Stian skulle selvsagt trukket seg fra alt. Derfor jobber vi nå aktivt for å få til et nytt nominasjonsmøte med Tor Sigbjørn Utsogn som førstekandidat, sier bystyremedlem og tidligere lokallagsleder Halvor Hulaas.

Utsogn overtok i går som partiets ordførerkandidat. Men så lenge Storbukås er førstekandidat, er det ingenting i veien for at Storbukås kan komme tilbake. Etter vedtektene er det nemlig den nye bystyregruppen til høsten som formelt skal velge både gruppeleder og ordførerkandidat.

Bensin Derfor er Storbukås melding om at han fortsatt er førstekandidat mer bensin enn vann på det interne bålet i Kristiansand Frp.

— Av lojalitet til Frp kan jeg ikke gjengi hva folk har sagt, men det er ganske dramatisk, sier Hulaas og forteller at har fått mange henvendelser fra misfornøyde Frp-folk, nettopp på grunn av Storbukås.

— Stian er problemet, rett og slett. Mitt mål nå er å sikre at Frp passerer 10 prosentgrensen etter valget. Og for å få det til, må vi ha nytt nominasjonsmøte, sier Hulaas.

Striden i partiet skulle lagt seg etter nominasjonsmøtet i oktober, hvor Storbukås demonstrerte full kontroll. Det motsatte skjedde.

At Høyre valgte å samarbeide med Ap om budsjettet før jul, forsterket frykten hos partiveteranene for at Frp, med Storbukås på topp, havner i dødsskyggens dal etter valget.

— Frp trenger ro og at det må skapes muligheter for samarbeid og innflytelse. Den ene muligheten er nytt nominasjonsmøte, sier Kai Odd Henriksen.

Ulrik Kalvø og Halvor Hulaas har god tro på å samle de nødvendige 50-70 underskriftene. Vedtektene sier at en tredel av medlemmene må skrive under for at krav om ny nominasjon er gyldig.

Beklager opprør

Andre nestleder i Frp sentralt, Per Arne Lodding Olsen, ser ikke behov for nytt nominasjonsmøte i Kristiansand.

— Jeg var møteleder og møtet fulgte reglene, sier han.

Bystyrerepresentant Rune W. Rasmussen beklager dypt striden internt.

— Jeg synes Hulaas og Kalvøs krav om ny nominasjon er tullete. Storbukås har unik kunnskap og bør være vår førstekandidat, sier Rasmussen.

Også leder i Kristiansand Frp, Kay Magne Nærås, beklager ønskene om nytt nominasjonsmøte.