KRISTIANSAND: — Brannårsaken ser ut til å kunne være ei bygningslampe som kan ha blitt liggende mot taktekket. Om eller når den har veltet og årsaken, kan være vanskelig å si, sier politistasjonssjef ved Randesund politistasjon, Odd Nordmo, til fvn.no.

De kriminaltekniske undersøkelsene ble gjennomført på bygningen i går. Ved lampa ble arnestedet funnet og politiet er sikre på at brannen har spredt seg til store deler av taket derfra.

(Les mer under bildet)

Frisk vind

Det blåste friskt natt til torsdag. Hvorvidt vinden tok lampa, er ikke kjent.

— Det er grunn til å anta at strømmen var tilkoblet lampa. Om den veltet før eller etter at arbeidet ble avsluttet er usikkert, sier Nordmo.

Lampa kan ha blitt liggende mot bakken og lyset kan dermed ikke ha blitt sett blant arbeiderne på taket.

— Arbeiderne mener at det var mørkt da de forlot taket, sier Nordmo.

Det er opprettet undersøkelsessak etter brannen, og en jurist vil nå ta stilling til om noen kan stilles til ansvar etter brannen.

(Les mer under bildet)

Foto: Jon Anders Skau

Koster millioner

Flammene tok tak i taket og brant gjennom både isolasjon og finerplater. Om lag 3000 kvadratmeter med lett-takselementer må byttes.

— Vi har ikke fått summert hvor mye det vil koste. Det er jo mye man ikke tenker på og det kommer mye følgekostnader, men det er snakk om millioner, sier prosjektleder Atle Monan i Brødrene Reme, til fvn.no.

Ifølge Monan vil brannen ikke forsinke åpningen av det nye senteret.

— Vi blir satt litt tilbake, men kan forsere litt og håper at mesteparten er hentet inn på nyåret igjen, sier Monan.

Oppdaget av sjåfør

Det var klokka 04.55 natt til i går at en Securitas-vekter observerte røyk og slo alarm til alarmsentralen for brann i Arendal.

Da hadde det høyst trolig brent i en god stund. Klokka 04.14 meldte nemlig en brødbilsjåfør fra til politiets operasjonssentral om at han kjente røyklukt like ved Rimi-butikken i nabobygget. Samme sjåfør ringte få minutter senere til brannvesenets alarmsentral.

— Mellom 04.00 og 04.30 ringte en lastebilsjåfør som leverte varer. Han ringte og sa at han kjente røyklukt, men ikke kunne se noe. Av alarmsentraloperatøren ble han flere ganger spurt om han kunne se noe, men han svarte nei. Han kjente bare lukta, sier brannsjef Svend Svendsen ved Østre Agder Brannvesen, til fvn.no.

Brannstasjonen i Kristiansand ble ikke varslet og meldingen ble ikke ytterligere sjekket.

Verken brannmester Tom Thomassen eller brannsjef i Kristiansandsregionen brann og redning, Per Stølan, kjente til den tidlige bekymringsmeldingen da fvn.no var i kontakt med dem torsdag.

En veltet taklampe er trolig brannårsaken ved det nye kjøpesenteret. Foto: Vegard Nekstad. Foto: Vegard Nekstad