KRISTIANSAND: — Kommunen kan i løpet av 2 måneder være uten dekning i forhold til løpende drift. Dette er alvorlig og her må det tas grep, sa Kristiansen til bystyret i går kveld.

I løpet av årets åtte første måneder er det brukt 62 millioner kroner mer enn budsjettert i Kristiansand kommune. I 2. tertial (mai til august) var det et overforbruk i samtlige av kommunens sektorer bortsett fra kultur.

— Og enda vet vi ikke hvordan det går i 3. tertial. Jeg spør: Har det utviklet seg en kultur innad i kommunen om at det ikke er så farlig om budsjettene ikke holdes, spurte Kristiansen.

- Overforbruk

Han fikk følge av varaordfører Mette Gundersen (Ap).

— Jeg hører det er et stort alvor i innlegget til Jørgen Kristiansen. Det er mye overforbruk når det bikker 50-60 millioner kroner. Det er ikke bare politikere som skal ta dette inn over seg , men også administrasjonen, sa Gundersen.

Den eneste som uttrykte uenighet fra talerstolen, var Harald Hageland (SV).

— Jeg fikk inntrykk av at Kristiansen overførte noe av politikernes ansvar over på administrasjonen. Det vil jeg ikke være med på. Vi må tilby et lovpålagt offentlig tilbud. Hva skal vi være lojale mot? Budsjettet eller brukerne. Det å oppfylle et godt tjenestenivå er minst like viktig som å holde et budsjett. I alle fall til vi kommer på svartelista med hensyn til økonomien, sa Hageland.

Tar avstand

Rådmann Tor Sommerseth hadde en prat med Kristiansen da det ble klubbet til pause.

— Jeg er enig i at vi er i en økonomisk krevende situasjon som krever politisk vilje til å gjøre vanskelige valg.

- Hva tenker du om at Kristiansen antyder at det ikke er så farlig om budsjettene holdes?

— Det tar jeg avstand fra, sier Sommerseth.

Heller ikke helse- og sosialdirektør Lars Dahlen er enig i Jørgensens kulturbeskrivelse.

— Jeg kjenner meg ikke igjen. Vi er veldig lojale overfor de rammene vi har fått. Vi har et budsjett på 1,3 milliarder. Vi har et underskudd på 11 millioner. Vi jobber med folk, ikke vei. Vi sprekker med 0,7 prosent. Derfor har vi allerede foreslått innsparinger på 23 millioner kroner på neste års budsjett, sier Dahlen.