MANDAL: SFT ser alvorlig på avvikene og har skrevet en fyldig rapport på bakgrunn av dette, skriver Lindesnes avis.

Ifølge inspektør og senioringeniør ved SFT, May Anita Dolmseth Hoel, kan Mandal Castings AS vente seg dagbøter på 1000 kroner dagen dersom avvikene ikke blir ordnet innen tidsfristen 1. mai.

– Vi er allerede i god gang med bedring av rutinene og søker også om ny utslippstillatelse, sier daglig leder Øyvind Dalan, til avisen.

Seks avvik ble avdekket

  • Bedriften har ikke etablert internkontroll for ytre miljø som skal sikre at bedriftens aktiviteter drives i samsvar med krav fastsatt i utslippstillatelsen eller andre forskrifter for ytre miljø

  • Bedriften har ikke undersøkt om filterstøv og brukt furansand inneholder farlige stoffer

  • Leveringsplikten for farlig avfall er ikke overholdt

  • Kjemikalielageret er ikke tilfredsstillende

  • Bedriften har ikke gjennomført en substitusjonsvurdering av kjemikalier som benyttes i produksjonen

  • Mandal Castings har ikke kartlagt diffuse utslipp fra bedriften

Mandal Castings skal ikke ha vært klar over kravet om minst to utslippsmålinger av støv til luft i året. Bedriften har heller ikke vært klar over deklareringsplikten til Produktregisteret. Dette kom fram i rapporten til SFT.

Det kom også fram at bedriften ikke kunne dokumentere at det er blitt gjennomført en risikovurdering. Alle aktiviteter og installasjoner skal vurderes om de har en risiko for utslipp og påvirkning til ytre miljø, presiserer SFT.

Farlig avfall

Ifølge rapporten skal farlig avfall leveres til godkjent mottaker minst en gang året dersom avfallsmengden er mer enn en kilo. På dette punktet skal bedriften også ha sviktet. I 2005 og 2006 skal de ikke ha levert inn spillolje, mener SFT. De blir bedt om å sende prøver av filterstøv og brukt furansand til analyse, slik at man kan avklare om dette er farlig avfall eller ikke.

Bedriften skal blant annet ikke ha gjennomført en substitusjonsvurdering av kjemikalier som blir brukt i produksjonen. SFT syntes heller ikke noe om at de ikke hadde kartlagt de diffuse utslippene.

Mandal Castings får også kritikk for at kjemikalielageret var fullt og rotete. SFT mener også at det var stor risiko for uhell og påfølgende utslipp siden det kjøres med truck på området og at kjemikalielageret er plassert ved en sluk med drening til Mandalselva.