ARENDAL: Dette går fram av en pressemelding fra sykehuset etter at samtlige 15 ordførere i Aust-Agder søndag leverte et opprop til styret i sykehuset der de krevde saken utsatt. Ordførerne viste til saksbehandlingsfeil, siden kommunene etter deres mening ikke var konsultert og tatt med på råd på forhånd.

Som kjent har sykehusdirektøren foreslått å endre akuttberedskapen for slagbehandling ved å tilføre ressurser i Kristiansand og svekke legeressursene innen nevrologi i Arendal.

— Vi mener vi har håndtert dette på riktig måte og at kommunene har vært involvert, slik slike prosesser skal være. Vi har fulgt retningslinjene, sier fagdirektør Per Engstrand til fvn.no.

Sykehuset viser til at saken om nevrologi og slag er en del av strategiperioden 2009-2013 og at alle kommunene er hørt i saken slik en strategiprosess formelt krever. Akutt slagbehandling var oppe til diskusjon i OSS, Overordnet Strategisk Samarbeidsutvalg, på et møte 4. mai.

Overleger

Dette er et utvalg som tar seg av samhandlingen mellom sykehus og kommunene i et strategisk perspektiv, og der kommunene er representert.

«Saken ble her tatt til orientering, og OSS var av den oppfatning at kommunene var godt nok involvert i prosessen gjennom representasjon i strategisk faggruppe», heter det.

Denne faggruppen, SFG, ble etablert i april i år som et rådgivende organ for direktøren, og på et heldagsseminar 21. mai hadde man en grundig diskusjon om fremtidig slagbehandling på Agder. Saken var også oppe 15. oktober. I denne faggruppen er det med en overlege fra hver av de fem kommunesammenslutningene, understrekes det.

— Ordførerne føler at de ikke har vært involvert på riktig måte, og det er det ikke så mye å kommentere på. Vi har fulgt de retningslinjer som er. OSS og SFG er to arenaer hvor vi møtes for å diskutere ulike strategiske prosesser. Det vil helt sikkert alltid være behov for å ha flere muligheter for å diskutere slike saker, og det ser vi på kontinuerlig. Men vi har hatt dem med i prosessen, slik vi har opplevd det, sier Engstrand.

Sørlandet sykehus mener at foretaket oppfyller kravet fra Helse Sør Øst om involvering i denne typen saker. Og at det vil være umulig å ha en høringsrunde for hver kommune om saker i strategiplanen.

Ønsker fortsatt utsettelse

Ordfører i Arendal, Torill Rolstad Larsen, er ikke enig.

— Vi ordførere i Aust-Agder har gått god for dette brevet der vi sier at vi ikke har vært involvert i denne saken. Da er det et problem for de som er i Overordnet Strategisk Samarbeidsutvalg som ikke har informert. Jeg har i hvert fall ikke blitt informert som politiker, det vet jeg. Dette har ikke vært godt nok, det er helt innlysende. Hva informasjonssvikten skyldes, vet jeg ikke. Så vi ønsker selvsagt fremdeles saken utsatt, sier hun.

Og legger til:

— Like viktig er at dette går inn i strategiplanen, man legger en ny plan og plukker ut elementer og tar det i forkant. Det er helt uhørt!