ARENDAL: Fvn.no skrev i går om Morten Drøsdal på Slettheia i Kristiansand som advarte mot det han tror er en falsk innsamlingsaksjon etter at en mann hadde ringt på døra hans og bedt om penger.

Les også: Advarer mot falsk innsamling

— Mannen hadde en innsamlingsbøsse og et hjemmelaget id-kort med påskriften ”Scandic hjelpen”, fortalte Drøsdal til fvn.no i går.

Ville ha politiets velsignelse

I dag har bøssebærerne med den lett gjenkjennelige skriften på ryggen forflyttet seg til Arendal. Der møtte de opp hos politiet.

— Det kom inn en mann som ønsket et papir på at han hadde vår godkjennelse til å gå rundt med bøsse å samle inn penger. Det fikk han ikke, for det er ikke noe vi her i politiet gir ut, sier leder for ordensseksjonen ved Arendal politistasjon, Erik Haugevik, til fvn.no.

Han opplyser at tillatelse heller ikke er noe som trengs for å gå rundt og samle inn penger, og at mannen i stedet for å få en tillatelse fikk en beskjed om hvordan han skulle opptre.

— Dersom de er svært pågående, aggressive eller forulemper folk mens de prøver å samle inn penger kan vi ta affære. Videre er det å samle inn penger først ulovlig når det kan bevises at pengene ikke går til det formålet innsamleren sier. Da kan vedkommende anmeldes for bedrageri, forteller han.

TOK RUNDEN: Bøssebærerne i aksjon i Arendal. Foto: Morten Boswarva

Bestemmer selv

Dermed mener politiet at det heller får være opp til hver enkelt om de ønsker å gi penger til ”Scandic-hjelpen” eller om de heller ønsker å gi dem til organisasjoner som de kjenner til, og er sikre på.

— Folk bestemmer selv hvem de ønsker å gi penger til, fastslår Haugevik.

Kritisk

Operasjonsleder i Agder politidistrikt, Arne Arnesen, var i går ganske klar på hva han mente om innsamlingsaksjonen.

— Personlig ville jeg ikke gitt penger til disse folkene. Jeg vil vite 100 prosent sikkert hva pengene går til før jeg gir penger, sa Arnesen.